نکات مهمی که باید درباره جراحی رباط صلیبی زانو بدانید

جراحی رباط صلیبی زانو

یکی از مهم ترین رباط های مفصل زانو، رباط صلیبی می باشد.

زمانی که آسیب دیدگی رباط صلیبی زانو به درمان طبی جواب ندهد و در واقع علامت دار شود، جراحی رباط صلیبی زانو ضرورت پیدا می کند.

ﻫﺪف از درﻣﺎن ﺟﺮاﺣﯽ رباط ﺻﻠﯿﺒﯽ زانو ﺑﺎزﮔﺮداﻧﺪن ﭘﺎﯾﺪاري ﺑﻪ زاﻧﻮ اﺳﺖ، ﺑه طﻮری ﮐﻪ ﺑﯿﻤﺎر بعد از عمل ﺑﻪ ﻓﻌﺎﻟﯿﺖ ﻫﺎی عادی و ورزشی خود برگردد.

یکی از مهم ترین دغدغه بیماران اطلاع از چگونگی مراقبت‌های بعد از عمل رباط صلیبی زانو، عوارض بعد از عمل رباط صلیبی و هزینه عمل رباط صلیبی زانو می باشد.

به همین علت در این مقاله قصد داریم تا درباره نکات مهمی که باید درباره جراحی رباط صلیبی زانو بدانید، صحبت کنیم. با ما همراه باشید.

 

علائم پارگی رباط صلیبی زانو

علائم پارگی رباط صلیبی با توجه به میزان کشیدگی یا پارگی رباط صلیبی می تواند متفاوت باشد. اما برخی از علائم رایج عبارتند از:

  • درد یا تورم
  • کاهش دامنه حرکتی زانو
  • احساس درد و دشواری در استفاده از مفاصل
  • ورم و کبودی

البته در صورتی که پارگی رباط صلیبی شدید باشد ورباط صلیبی زانو به طور کامل پاره شده باشد، ورم و خونریزی زیر پوستی اتفاق می افتد و فرد به دلیل پاره شدن تمام فیبرهای درد در زمان آسیب دیدگی احساس درد نخواهد کرد.

 

تشخیص پارگی رباط صلیبی زانو

پزشک متخصص برای تشخیص پارگی رباط صلیبی زانو به معاینه فیزیکی بیمار می پردازد و تورم و کبودی زانو را مورد بررسی قرار می دهد.

پزشک می تواند برای تشخیص شدت پارگی رباط صلیبی زانو آزمایشاتی مانند ام.آر.آی و یا تصویربرداری با اشعه ایکس را درخواست کند.

 

درمان پارگی رباط صلیبی زانو

با توجه به شدت پارگی رباط صلیبی زانو نوع درمان می تواند متفاوت باشد.

در اغلب موارد بیمار بدون نیاز به درمان جراحی و با درمان های غیر جراحی به بهبودی کامل می رسد. اما در صورتی که شدت پارگی شدید باشد جراحی رباط صلیبی برای بیمار انجام می شود.

جراحی رباط صلیبی قدامی
جراحی رباط صلیبی قدامی

جراحی رباط صلیبی قدامی

رباط صلیبی قدامی (جلویی) یکی از اصلی ترین عناصر پایداری داخل زانو است.

طول این رباط 31 تا 35 میلی متر و قطر آن 7 تا 12 میلی متر می‌باشد. آسیب دیدن این رباط شامل پارگی یا پیچش است که معمولا این آسیب دیدگی طی ورزش‌های شامل پرش های ناگهانی مانند فوتبال شایع است.

یکی از روش های درمانی پارگی رباط صلیبی قدامی جراحی می باشد. در طی این عمل از یک تاندون یا رباط دیگر برای جایگزین کردن رباط آسیب دیده استفاده می‌شود. یک روش جدید برای جراحی رباط صلیبی قدامی double-bundle است. در این روش بخشی از رباط آسیب دیده به عنوان بخشی از روش ترمیم استفاده می‌شود. طولانی بودن زمان بهبودی از معایب این روش می‌باشد.

 

جراحی رباط صلیبی و مینیسک

یکی از آسیب های شایع زانو، پارگی مینیسک می باشد.

مینیسک ها بافت های غضروف مانند دارند که البته از غضروف ها محکم تر هستند. از مهم ترین علت های پارگی مینیسک می توان به تغییر جهت سریع و یا خم کردن ناگهانی زانو اشاره کرد، زیرا در این مواقع بیش از حد نرمال فشار روی مینیسک اعمال می شود.

از مهمترین علائم پارگی مینیسک می توان به درد زانو، قفل شدن زانو، خالی شدن زانو و تورم اشاره کرد.

در صورتی که شدت پارگی مینیسک شدید باشد پزشک برای بهبود وضعیت بیمار می تواند جراحی را پیشنهاد دهد. جراحی مینسک به 3 روش انجام می‌گیرد:

  • در صورتی که پارگی مینیسک در ناحیه مجاور رگ‌های خونی بوده و اندازه آن بیشتر از ۱ تا ۲۲ سانتیمتر باشد و امکان بهبودی وجود داشته باشد، پزشک ترمیم را همراه با بخیه انجام می‌دهد.
  • در روش دوم پزشک لبه پاره شده مینیسک را از آن جدا می کند و به مفصل اجازه حرکت می‌دهد. این روش زمانی انجام می‌شود که پارگی در قسمتی از مینیسک باشد که امکان بهبودی آن ضعیف است.
  • منیسکتومی کامل که همان برداشتن مینیسک زانو است زمانی که، دیگر روش‌ها جوابگو نباشد صورت می‌گیرد. بدون مینیسک خطر افزایش فرسودگی انتهای ران و ساق پا در مفصل زانو وجود دارد به همین علت پزشکان تا حد امکان این کار را انجام نمی‌دهند.
جراحی رباط صلیبی با لیزر
جراحی رباط صلیبی با لیزر

مراقبت‌ های بعد از عمل رباط صلیبی زانو

یکی از مهم ترین مواردی که می تواند منجر به بهبودی سریع تر و گرفتن نتیجه مطلوب بعد از عمل رباط صلیبی زانو شود پیروی کردن از دستورالعمل های جراح است. هر چند این دستورالعمل ها با توجه به شرایط بیمار می تواند تغییر کند اما در حالت کلی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • پای جراحی شده باید بالاتر از سطح بدن قرار بگیرد.
  • کیسه یخ بر روی محل جراحی گذاشته شود. این کار باعث کاهش درد و تورم پس از عمل جراحی می شود.
  • هر چند ساعت یک بار توسط پرستار محل جراحی شده از نظر جریان خون کنترل شود.
  • فیزیوتراپی بعد از روز دوم جراحی باید انجام بگیرد. در ابتدا بیمار در تخت به تعداد مشخص زانوی خود را خم می‌کند و سپس بیمار توسط واکر با قرار دادن وزن کم بر روی پای جراحی شده شروع به حرکت می‌کند.
  • دو هفته بعد از عمل بخیه های محل جراحی شده توسط پزشک کشیده می‌شود.
  • مسکن‌های تجویز شده توسط پزشک برای کاهش درد مصرف شود.
  • پانسمان محل جراحی شده روزانه باید تعویض شود.
  • در صورت مشاهده هر گونه خروج ترشحات ویا تورم و عفونت در محل جراحی شده هر چه زودتر به پزشک مراجعه شود.
  • بعد از عمل جراحی از غذاهای پر کالری و پر کلسیم وهمچنین مایعات و سبزیجات بیشتراستفاده شود.
  • ﺑﯿﻤﺎر در ﭘﺎﯾﺎن ﻣﺎه اول دو ﻋﺼﺎ را ﮐﻨﺎر ﺑﮕﺬارد و ﻫﻤﻪ وزن ﺧﻮد را روی ﭘﺎی ﻋﻤﻞ ﺷﺪه ﻗﺮار دﻫﺪ.
  • دوﯾﺪن در ﭘﺎﯾﺎن ﻣﺎه ﭼﻬﺎرم ﺗﻮﺻﯿﻪ ﻣﯽ ﺷﻮد.

 

عوارض بعد از عمل رباط صلیبی

اگر در حین جراحی تکنیک مناسبی استفاده نشود و یا بیمار بعد از جراحی نرمش های طبی را انجام ندهد ممکن است بیمار با علائم هشدار دهنده ای مانند تب، لرز، ورم شدید زانو، درد رو به افزایش در ساق پا بعد از عمل رباط صلیبی مواجه شود.

هرچند این اتفاق به ندرت رخ می دهد اما نباید فراموش کرد که همانند تمام جراحی های دیگر، این جراحی نیز بدون ریسک نیست و ممکن است با برخی عوارض همراه باشد. این عوارض عبارتند از:

  • عفونت در محل جراحی یا آرتربت سپتیک
  • لخته شدن خون در وریدهای عمقی ساق پا
  • محدودیت‌های حرکتی مفصل زانو
  • درد ناحیه قدامی زانو که با حرکات زانو قابل تشدید شدن است
  • پارگی رباط کشکک ( کاسه زانو)
  • کاهش محدوده خم شدن زانو

 

جراحی رباط صلیبی با لیزر

یک روش پیشرفته برای انجام عمل جراحی رباط صلیبی، استفاده از لیزر می‌باشد.

در طی این جراحی با تاباندن امواج لیزر بر روی پوست باعث ترمیم سلول‌های آسیب دیده می‌شوند. لیرز با نور قرمز و مادون قرمز علاوه بر کم عارضه بودن مزایایی چون کاهش درد، افزایش سرعت بازسازی، افزایش قدرت بافت جدید و از بین رفتن التهاب دارد.

قبل از عمل رباط صلیبی با لیزر توصیه می‌شود که فیزیوتراپی صورت بگیرد. در صورت انجام نگرفتن فیزیوتراپی قبل از عمل، احتمال خشکی مفاصل و محدودیت حرکتی وجود دارد.

جراحی رباط صلیبی و مینیسک
جراحی رباط صلیبی و مینیسک

جراحی رباط صلیبی به روش آرتروسکوپی

در این روش با حداقل برش و به صورت بسته جراحی انجام می‌شود.

این روش جراحی بوسیله سیستم آرتروسکوپی صورت می‌گیرد. آرتروسکوپی، وسیله ‌ای برای دیدن داخل مفصل است. این وسیله جراحی یک لوله فلزی به اندازه یک نی است که بر سر آن دوربین فیلمبرداری قرار گرفته است.

پزشک مربوطه با ایجاد یک شکاف چند میلیمتری این لوله را وارد مفصل می‌کند. در جراجی رباط صلیبی به روش آرتروسکوپی بیمار توسط پزشک متخصص تحت بیهوشی یا بیحسی کمری قرار می‌گیرد.

8 ساعت قبل از عمل بیمار باید از خوردن و آشامیدن پرهیز کند. جراحی به این روش علاوه بر ساده شدن عمل جراحی مزایای دیگری مانند درد کمتر بیمار بعد از جراحی و دوران نقاهت کوتاهتر دارد.

در اغلب موارد بیمار بعد از 6 الی 8 هفته می تواند به زندگی عادی خود بازگردد. البته بهتر است تا زمان بهبودی کامل از انجام کارهای سنگین اجتناب شود. هر چند نتایج جراحی رباط صلیبی به روش آرتروسکوپی می تواند با توجه به وضعیت بیمارها مختلف شود اما در اغلب موارد بسیار رضایت بخش است.

 

هزینه عمل رباط صلیبی زانو

هزینه این عمل به عوامل مختلفی از جمله تجهیزات مصرفی حین عمل، تعداد روزهایی که بیمار باید قبل و بعد از عمل در بیمارستان بستری شود، داروهای مصرفی، خدمات انجام شده مانند تصویربرداری و ویزیت پزشک بستگی دارد.

اما به طور میانگین هزینه این عمل در حدود 7000000 تومان است و در صورت استفاده از بیمه پایه مبلغ پرداختی کاهش پیدا خواهد کرد.

 

برای جراحی رباط صلیبی زانو به چه کسی مراجعه کنیم؟

همان طور که اشاره شد نتیجه عمل تا میزان زیادی به مهارت جراح بستگی دارد. از این رو مراجعه به جراح حاذق و مجرب در این حوزه بسیار حائز اهمیت است. شما می توانید در صورت داشتن هرگونه سوال در زمینه جراحی رباط صلیبی زانو به مطب دکتر مصطفی شاهرضایی مراجعه کنید. دکتر مصطفی شاهرضایی فلوشیپ جراحی زانو، استاد تمام دانشگاه می باشند.

تشکر از شما