چرا زنان بیشتر دچار آرتروز می شوند؟

چرا زنان بیشتر دچار آرتروز می شوند؟

آرتروز یک بیماری شایع و مزمن است که باعث ایجاد درد در ناحیه زانو، ران، دست و دیگر مفاصل بدن می شود. زمانی که غضروف بین استخوان ها به دلایلی مانند افزایش سن از بین برود، استخوان ها در اثر ساییدگی دچار آسیب می شوند. ساییدگی استخوان ها درد های شدیدی را در ناحیه مفصل ایجاد می کند. طبق نتایج به دست آمده زنان 40 درصد بیشتر از مردان به بیماری آرتروز مبتلا می شوند. عوامل متعددی هستند که باعث بیماری آرتروز در زانو می شوند. در این محتوا به بررسی اینکه چرا زنان بیشتر دچار آرتروز می شوند، می پردازیم. برای دریافت اطلاعات بیشتر در ادامه مطلب با ما همراه باشید.

 

چاقی و افزایش وزن

چاقی و افزایش وزن یکی از مهم ترین عواملی است که باعث بروز بیماری آرتروز در زنان می شود. تحقیقات نشان می دهد که زنان بیشتر از مردان به چاقی و افزایش وزن مبتلا هستند. چاقی و افزایش وزن باعث ایجاد فشار شدید در ناحیه زانو و ران می شود. در واقع افزایش وزن باعث ساییدگی غضروف بین مفصل و در نتیجه از بین رفتن آن می شود. بسیاری از زنان بعد از دوران یائسگی با افزایش وزن همراه هستند که احتمال بروز بیماری آرتروز را بسیار افزایش می دهد. به همین دلیل زنان باید با کاهش وزن خود احتمال بروز بیماری آرتروز زانو و ران را کاهش دهند.

چرا زنان بیشتر دچار آرتروز می شوند؟
چرا زنان بیشتر دچار آرتروز می شوند؟

تغییرات هورمونی

بسیاری از محققان به این نتیجه رسیده اند که هورمون های زنانه مانند استروژن احتمال بروز بیماری آرتروز را کاهش می دهند. این هورمون ها مانع از التهاب در بین مفاصل می شوند. به همین دلیل بیشتر زنان قبل از دوران یائسگی کمتر دچار بیماری آرتروز می شوند. بعد از یائسگی میزان تولید هورمون استروژن در بدن زنان به حد زیادی کاهش پیدا می کند و التهابات در بین مفاصل بیشتر می شود. افزایش التهاب در ناحیه مفاصل باعث بروز بیماری آرتروز در زنان می شود. معمولاً زنان بعد از یائسگی 30 درصد بیشتر از مردان دچار بیماری آرتروز زانو می شوند.

این مقاله نیز برای شما مفید است:
جراحی پیوند غضروف زانو چیست؟

 

ساختار بدن زنان

بدن زنان به گونه ای طراحی شده است که استخوان ران آن ها نسبت به استخوان زانو بزرگتر است. این ساختار در زنان باعث شده است که فشار بیشتری به زانو وارد شود و زانوها زودتر دچار آرتروز شوند. همچنین این ساختار باعث شده است که ران و زانو در یک راستا قرار نگیرند. یک راستا قرار نگرفتن زانو و ران در زنان عامل دیگری است که احتمال بروز بیماری آرتروز در زنان را بیشتر می کند. کشسانی تاندون های تحتانی بدن زنان نسبت به مردان بیشتر است زیرا زنان باید تحمل کافی برای زایمان و بارداری را داشته باشند. این کشسانی باعث شده است که مفصل ها حالت پایدار و ثابتی نداشته باشند و به دلیل انعطاف در مفاصلشان بیشتر از مردان دچار بیماری آرتروز شوند.

 

عامل ژنتیکی

ژنتیک یک عامل مؤثر در بروز بیماری آرتروز در زنان است. تحقیقات نشان می دهد که بیماری آرتروز به راحتی به نسل های بعدی منتقل می شود. برای مثال اگر مادری در سن 40 سالگی دچار بیماری آرتروز شود، احتمال اینکه فرزند او در همین سن دچار بیماری آرتروز شود زیاد است. البته با رعایت برخی نکات مانند کنترل وزن، انجام حرکات ورزشی و خوردن غذاهای مفید می توان احتمال بروز بیماری آرتروز را تا حدودی کاهش داد.

چرا زنان بیشتر دچار آرتروز می شوند؟
چرا زنان بیشتر دچار آرتروز می شوند؟

زایمان و بارداری

عامل دیگری که باعث شده است زنان بیشتر از مردان به بیماری آرتروز مبتلا شوند، زایمان و بارداری است. در دوران بارداری حدود 8 تا 10 کیلو به وزن مادر اضافه می شود که باعث می شود زانوها فشار بیشتری را تحمل کنند و بیشتر دچار آسیب شوند. همچنین بسیاری از زنان بعد از بارداری همچنان از افزایش وزن و چاقی رنج می برند. نتایج به دست آمده نشان می دهد که بعد از هر بارداری احتمال بیماری آرتروز در زنان 8 درصد افزایش پیدا می کند. معمولاً زنانی که زایمان های مداوم و زیادی داشته اند زودتر از سایر افراد به بیماری آرتروز مبتلا می شوند. همچنین ممکن است بسیاری از زنان به دلیل زاد و ولد زیاد نیاز به جراحی تعویض مفصل زانو داشته باشند.

این مقاله نیز برای شما مفید است:
علت شکستگی پاتولوژیک اطراف زانو

 

عوارض آرتروز در زنان

  • جدا شدن تکه های غضروف و مفصل و ایجاد درد در ناحیه زانو، ران و…
  • افزایش مایع سینوویال و ایجاد تورم، التهاب و…
  • احساس درد شدید حین استراحت و انجام فعالیت های روزانه
  • سفت شدن مفاصل و اختلال در حین انجام حرکات مختلف مانند راه رفتن، نشستن، دویدن و…
  • از بین رفتن ثبات مفصل و قفل شدن ناگهانی زانو

 

راه های پیشگیری از آرتروز زانو

اگرچه احتمال بروز بیماری آرتروز در زنان به دلیل زایمان، بارداری، ژنتیک، هورمون ها و… زیاد است؛ اما با رعایت برخی نکات می توان از بروز بیماری آرتروز جلوگیری کرد. راه های پیشگیری از آرتروز زانو عبارت است از:

  • برای پیشگیری از بروز بیماری آرتروز در زانو، ران و دست از غذاهای مفیدی که باعث تقویت استخوان ها و مفاصل می شوند استفاده کنید.
  • برای تقویت استخوان ها از انواع مکمل های غذایی و ویتامین d استفاده کنید.
  • وزن خود را کنترل کنید و از پرخوری و افزایش وزن پرهیز کنید.
  • برای تقویت مفاصل و عضلات بدن روزانه به مدت 30 دقیقه ورزش کنید و حرکات کششی انجام دهید.
  • در صورت احساس درد و التهاب در ناحیه زانو و ران حتماً به پزشک متخصص در این زمینه مراجعه کنید.
چرا زنان بیشتر دچار آرتروز می شوند؟
چرا زنان بیشتر دچار آرتروز می شوند؟

سخن پایانی

در این مطلب به بررسی اینکه چرا زنان بیشتر دچار آرتروز می شوند، پرداختیم. این بیماری مزمن در صورت درمان نشدن باعث بروز دردهای شدید در ناحیه مفصل، اختلال در راه رفتن، سفت شدن عضلات و… می شود؛ بنابراین توصیه می شود زنانی که از بیماری آرتروز زانو رنج می برند برای درمان به پزشک متخصص مراجعه کنند. دکتر مصطفی شاهرضایی متخصص ارتوپد و فلوشیپ جراحی زانو از روش های جراحی و غیر جراحی برای درمان بیماری آرتروز اقدام می کند. توجه داشته باشید که مراجعه زود هنگام به پزشک می تواند در کنترل و درمان آرتروز مؤثر باشد. به همین دلیل در صورت داشتن علائم این بیماری بهتر است که به صورت حضوری به مطب دکتر مصطفی شاهرضایی متخصص ارتوپد و فلوشیپ جراحی زانو مراجعه کنید.

لطفا امتیاز دهید