فهرست مطالب
شکستگی استخوان در سنین بالا یکی از عواملی است که باعث ضعف و ناتوانی افراد پیر و سالخورده میشود. با افزایش سن استخوانها مقاومت خود را به دلایل متعددی از دست میدهند و نسبت به دوران جوانی بیشتر در معرض شکستگی استخوان قرار میگیرند. شکستگی در استخوانها از دلایل مهم بروز آسیبهای مفصلی است. به همین دلیل بر آن شدیم تا در این مطلب به بررسی دلایل شکستگی استخوان در افراد سالخورده بپردازیم. در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
پوکی استخوان
پوکی استخوان یک عامل مهم در بروز آسیبهای مفصلی و شکستگی استخوان در سنین بالا است. درصد بالایی از مردان و زنان در سنین بزرگسالی از بیماری پوکی استخوان رنج میبرند و با مشکلاتی مواجه هستند. این بیماری به دلیل کاهش تراکم استخوان و مقاومت آن ها رخ میدهد. کاهش تراکم استخوانها باعث ضعف عضلانی و کاهش مقاومت استخوان در برابر شکستگی میشود. به همین دلیل بسیاری از افراد سالخورده در سنین بالا دچار شکستگیهای استخوانی میشوند. مصرف الکل، سیگار، دخانیات، عوامل ژنتیکی، نوع تغذیه، ورزش نکردن، بارداری، یائسگی و مصرف برخی از داروها از دلایل اصلی ایجاد پوکی استخوان در سنین بالا هستند. پوکی استخوان باعث بروز بیماریهای مفصلی متعددی میشود که شایعترین آن شکستگی استخوان در نواحی مختلف بدن مانند دست، ران، لگن، ستون فقرات و… است.
یائسگی در زنان
عاملی دیگری که باعث شکستگی استخوان در زنان میشود، یائسگی است. یائسگی معمولاً بعد از سنین 45 سالگی در زنان رخ میدهد و باعث بروز مشکلاتی در بدن میشود. یائسگی یکی از عواملی است که احتمال بروز بیماری پوکی استخوان را در سنین بالا افزایش میدهد. از هر 5 میلیون زن یائسه، 2.5 میلیون از بیماری پوکی استخوان و شکستگی آن رنج میبرند. یائسگی با تأثیر بر تراکم و استحکام استخوانها باعث شکنندگی آن ها میشود. با افزایش سن و ایجاد یائسگی در زنان، میزان ترشح هورمون استروژن در بدن به شدت کاهش پیدا میکند. کاهش استروژن عاملی است که میزان تودههای استخوانی را به شدت کاهش میدهد و باعث بروز بیماری پوکی استخوان و در نتیجه شکستگی استخوان در افراد سالخورده میشود.
سبک زندگی نادرست
بسیاری از افرادی که در سنین بالا از شکستگیهای استخوان رنج میبرند، در سنین جوانی از سبک نادرستی پیروی میکردند. ورزش نکردن، خوردن غذاهای فستفود، افزایش وزن، مصرف غذاهای چرب و فرآوری شده، مصرف مواد مخدر و… از عواملی هستند که باعث کاهش تراکم استخوانها و در نتیجه شکستگی آن میشود. تحقیقات نشان میدهد که افراد ورزش کار در سنین بالا کمتر از شکستگیهای استخوانی و بیماری پوکی استخوان رنج میبرند زیرا در سنین جوانی دارای استخوانهایی با استحکام بالا بودهاند.
راه های جلوگیری از شکستگی استخوان در افراد سالخورده
امروزه با پیشرفت علم و بهبود وضعیت بهداشت طول عمر انسانها افزایش پیدا کرده است. به همین دلیل سلامتی در سنین بالا از اهمیت بسیاری برخوردار است. بر همین اساس بهتر است برای جلوگیری از بروز آسیبهای مفصلی و شکستگی استخوان به برخی از نکاتی که باعث بهبود شرایط جسمانی بدن میشود، توجه شود. راههای جلوگیری از شکستگی استخوان در افراد سالخورده عبارت است از:
- تغذیه مناسب: یکی از راهکارهایی که باعث بهبود وضعیت استخوانها در افراد سالخورده میشود، رعایت تغذیه است. در سنین بالا به دلیل ضعف عضلات و استخوانها باید از انواع مواد پروتئین دار و کلسیم دار استفاده شود. این مواد باعث افزایش استحکام استخوانها میشوند. همچنین بهتر است با توصیه پزشک از داروهای ویتامین دار استفاده شود.
- مصرف نکردن دخانیات: عامل دیگری که از شکستن استخوانها در سنین بالا جلوگیری میکند، دخانیات است. دخانیات باعث ضعیف شدن استخوانها و بدن میشود. به همین دلیل بهتر است مصرف انواع دخانیات و مواد الکلی به طور کامل کنار گذاشته شود.
- مراجعه به پزشک: افراد سالخورده و ناتوان بهتر است بعد از سن 60 سالگی تحت نظر پزشک قرار بگیرند. چکاپ ماهیانه کمک میکند تا فرد از وضعیت بدنی خود آگاه شود و برای پیشگیری یا درمان بیماریهای مفصلی اقدام کند.
مراجعه به پزشک
در این مطلب به بررسی دلایل شکستگی استخوان در افراد سالخورده پرداختیم. افراد سالخورده به دلیل بیماری پوکی استخوان و کاهش تراکم تودههای استخوانی در معرض شکستگیهای خطرناکی قرار دارند. افراد سالخورده بیشتر در ناحیه مچ دست، لگن، گردن، ستون فقران و ران پا دچار شکستگی میشوند. بیشتر افراد سالخورده بعد از شکستگی توانایی حرکت اندامهای خود را از دست میدهند. به همین دلیل بهتر است برای درمان انواع شکستگیها در افراد سالخورده به پزشک متخصص در این زمینه مراجعه شود. دکتر مصطفی شاهرضایی متخصص ارتوپد و فلوشیپ جراحی زانو بعد از معاینه و تشخیص نوع شکستگی از روشهای جراحی و غیر جراحی برای درمان بیماران سالخورده اقدام میکند.