نیمه دررفتگی کشکک زانو

نیمه دررفتگی کشکک زانو

یکی از آسیب‌هایی که ورزشکاران و حتی انسان‌های عادی با آن روبرو هستند، در رفتگی کشکک زانو است. در رفتگی زانو می‌تواند کیفیت زندگی روزانه افراد را تحت تأثیر قرار دهد، به همین دلیل باید به سرعت با مراجعه به پزشک متخصص درمان شود. در رفتگی می‌تواند به صورت کامل یا جزئی باشد. در این مقاله در مورد نیمه دررفتگی کشکک زانو صحبت خواهیم کرد و سپس به علائم و علت آن خواهیم پرداخت. در ادامه با سایت دکتر شاهرضایی همراه باشید.

 

نیمه دررفتگی کشکک زانو چیست؟

کشکک یا کاسه زانو، استخوانی در ناحیه جلویی زانو است. این استخوان مفصل زانو را می‌پوشاند و از آن در برابر سایش‌ها و ضربات وارده بر مفصل محافظت می‌کند. کشکک با هر بار خم و راست شدن زانو، روی شیاری که در انتهای پایینی استخوان قرار دارد حرکت می‌کند. ساختار کشکک طوری است که دقیقاً در مرکز این شیار قرار دارد.
به دلایل مختلف ممکن است استخوان کشکک به طور جزئی از شیار مخصوص به خود در انتهای استخوان ران به سمت خارج حرکت کند. در این صورت کشکک دیگر قادر نخواهد بود در مرکز شیار حرکت کند. به این وضعیت جابه‌جایی کشکک زانو یا نیمه دررفتگی کشکک زانو گفته می‌شود.

این مقاله نیز برای شما مفید است:
مزایا و معایب جراحی آرتروسکوپی زانو
نیمه دررفتگی کشکک زانو
نیمه دررفتگی کشکک زانو

دلایل نیمه دررفتگی کشکک زانو

نیمه دررفتگی کشکک زانو به دلایل مختلفی می‌تواند رخ دهد که از جمله مهم‌ترین آن‌ها عبارتند از:
چرخش ناگهانی مفصل زانو، وارد شدن ضربه شدید به مفصل زانو، صاف کردن پا با شدت زیاد، آسیب‌دیدگی رباط زانو، بدشکلی در ساختار زانو، سفت یا عکس آن شل شدن رباط‌ها و تاندون زانو، رشد بیش از حد عضلات ران، کم بودن عمق شیار کشکک و نرم شدن یا نرمی کشکک زانو

 

علائم نیمه دررفتگی کشکک زانو

عموماً بلافاصله بعد از بروز حادثه در صورتی که بیمار دچار نیمه در رفتگی کشکک زانو شود درد شدید در جلوی زانو ایجاد خواهد شد و این درد عموماً تا زمانی که کشکک در خارج از شیار قرار دارد؛ ادامه خواهد داشت. سایر علائم نسبتاً رایج نیمه دررفتگی کشکک زانو عبارتند از:

  • متورم و کبود شدن مفصل زانو
  • تغییر شکل پیدا کردن کشکک زانو
  • شنیده شدن صداهای غیر طبیعی در زانو
  • بی ثباتی و ناپایدار شدن زانو
  • اختلال در راه رفتن

تشخیص در رفتگی جزئی کشکک زانو

برای تشخیص نیمه دررفتگی زانو، پزشک زانوی آسیب دیده را خم و راست می‌کند. سپس مناطق اطراف کشکک زانو را لمس می‌کند. پزشک جهت بررسی نحوه قرار گیری کشکک زانو در شیار تروکلئار می‌تواند درخواست رادیولوژی اشعه ایکس را برای بیمار داشته باشد. در صورت نیاز برای به تصویر کشیدن رباط‌ها و دیگر بافت‌های نرم اطراف کشکک زانو هم ام. آر. آی انجام می‌شود. علاوه بر این، برای تشخیص این مشکل و شدت آن می‌توان از آزمایش‌های تصویربرداری به شرح زیر استفاده کرد:

  • عکس رادیولوژی
  • سی تی اسکن
  • اسکن سی تی آنژیوگرافی (CTA)
این مقاله نیز برای شما مفید است:
درمان پیچ خوردگی مچ پا

در صورتی که دارای علائم دررفتگی زانو هستید می‌توانید به مطب دکتر مصطفی شاهرضایی متخصص ارتوپدی – فلوشیپ فوق تخصصی جراحی زانو مراجعه کنید.

درمان نیمه در رفتگی زانو

در صورتی که کشکک به طور کامل درنرفته باشد؛ نیمه دررفتگی کشکک زانو را می‌توان به کمک روش‌های غیر جراحی از جمله استفاده از بریس زانو، فیزیوتراپی و ورزش درمانی، درمان کرد.

نیمه دررفتگی کشکک زانو
نیمه دررفتگی کشکک زانو

عوارض عدم درمان نیمه دررفتگی کشکک زانو

تشخیص و درمان به موقع این بیماری بسیار اهمیت دارد. زیرا در صورت عدم درمان، این عارضه به مشکل جدی همچون دررفتگی کامل کشکک زانو می‌تواند تبدیل شود.

 

تفاوت نیمه دررفتگی کشکک زانو با دررفتگی کشکک زانو

عارضه نیمه در رفتگی کشکک زانو با دررفتگی کشکک زانو تفاوت دارد. در رفتگی مفصل زانو یک مشکل بسیار شدید است که کشکک به طور کامل از محل شیار خارج می‌شود به‌طوری‌که روی برجستگی کناری استخوان ران قرار می‌گیرد. اما عارضه نیمه دررفتگی کشکک زانو زمانی رخ می‌دهد که کشکک به میزان کمی از جای اصلی خود خارج شود. اما هر دو عارضه نیاز به درمان دارند و باید سریعاً به پزشک متخصص در این حوزه مراجعه شود.

 

مدت‌زمان بهبودی برای نیمه دررفتگی کشکک زانو

زمان لازم برای بهبودی نیمه دررفتگی کشکک زانو، به شدت آسیب و نوع درمان بستگی دارد. به همین دلیل نمی‌توان زمان دقیقی را برای آن تخمین زد. اما با انجام فیزیوتراپی، حدود یک ماه زمان برای بهبودی کامل موردنیاز خواهد بود.

نیمه دررفتگی کشکک زانو
نیمه دررفتگی کشکک زانو

پاسخ به سؤالات رایج در ارتباط با نیمه دررفتگی

آیا سندرم ایلیوتیبیال می‌تواند از دلایل نیمه دررفتگی کشکک زانو باشد؟

سندروم ایلیوتیبیال نوعی بیماری است که بیشتر در ورزشکاران دوچرخه سوار، دونده و کسانی که مسافت‌های زیادی را راه می‌روند ایجاد می‌شود. این بیماری موجب درد در قسمت خارجی زانو درست بالای مفصل می‌گردد و می‌تواند یکی از دلایل نیمه در رفتگی زانو باشد.

این مقاله نیز برای شما مفید است:
بورسیت سپتیک چیست؟

از چه داروهایی برای درمان نیمه دررفتگی زانو استفاده کرد؟

مسکن‌ها، داروهای ضدالتهاب غیر استروئیدی، بی‌حس‌کننده‌های موضعی، استروئیدی‌های ضد التهاب، مواد تزریق در مفصل مانند ترکیبات پلاسما و هیالورونیک اسید از داروهایی هستند که می‌توانند در درمان زانو درد بیمار تأثیرگذار باشد. اما مصرف خودسرانه این داروها به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود. زیرا در طولانی مدت می‌تواند با عوارضی همراه باشد. به همین دلیل مصرف هرگونه دارو با صلاحدید پزشک باشد.

آیا تمرینات ورزشی خاصی برای ترمیم و بازسازی کشکک زانو وجود دارد؟

شروع سریع اقدامات توان‌بخشی به صورت محدود برای دررفتگی و نیمه دررفتگی زانو با اقدامات درمانی محافظه‌کارانه باید انجام شود. تمرینات ورزشی برای درمان نیمه دررفتگی زانو عبارتند از:

  • کشیدگی عضله همسترینگ روی دیوار
  • کشیدن عضلات پشت ساق پا در حالت ایستاده
  • کشیدن عضلات چهار سر ران
  • بالا آوردن مستقیم پا
  • قدم برداشتن از روی پله‌ها
  • تمرین تثبیت زانو با توپ

آیا استفاده از کفش راحت در درمان بیماری نیمه در رفتگی کشکک زانو تأثیر دارد؟

بله. کفش مناسب برای درمان نیمه دررفتگی کشکک زانو بسیار مهم است، چرا که فشار وارده روی استخوان کشکک را کم می‌کند.

آیا کودکان و نوجوانان نیز دچار دررفتگی جزئی زانو می‌شوند؟

بله. کودکان و نوجوانان در سن بلوغ معمولاً متوجه در رفتگی کشکک زانو نمی‌شوند و در این موارد انجام ام. آر. آی به تأیید تشخیص کمک می‌کند.

لطفا امتیاز دهید