کودکان به دلیل فعالیت های بسیار زیاد، جنب و جوش های بازی و تمرین های ورزشی که انجام می دهند، در معرض حوادث و آسیب های متعددی قرار دارند. شکستگی استخوان یکی از معدود آسیب های وارد شده بر کودک است که شکستگی زانو می تواند یکی از نمونه های این آسیب دیدگی باشد. با مشاهده علائم شکستگی زانو در کودکان، لازم است کودک به پزشک متخصص مراجعه داشته باشد. از این رو، در این مقاله تصمیم گرفتیم پیرامون علائم شکستگی زانو در کودکان بررسی داشته باشید. برای آشنایی بیشتر با روش های تشخیص و درمان شکستگی زانو در کودکان تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
آناتومی مفصل زانو در کودکان
مفصل زانو بین دو استخوان ران و استخوان درشت نی قرار دارد و در قسمت جلویی زانو نیز استخوان کشکک زانو قرار گرفته است. برخی از متخصصان، استخوان های کودکان را به چوب تر تشبیه می کنند. به طوری که وقتی به یک قطعه چوب تر فشار وارد می شود، بخشی از آن حالت خمیدگی و فرو رفتگی پیدا می کند. به استخوان های کودکان نیز مانند استخوان زانو زمانی که فشاری به آن وارد می شود، استخوان خمیده تر می شود. چنانچه این فشار ناشی از یک ضربه شدید باشد، استخوان های نرم و انعطاف پذیر زانوی کودک دچار شکستگی می شود. از این رو در کمتر موارد شاهد شکستگی زانو در کودکان خواهیم بود، مگر در مواردی که ضربه بسیار شدید و سنگین باشد.
دلایل شکستگی زانو در کودکان
کودکان در سنینی هستند که فعالیت ها و جنب و جوش های بسیار زیادی نسبت به سایر گروه های سنی دارند. در طی این فعالیت ها احتمال بروز هر نوع آسیب دیدگی یا وارد شدن ضربه به استخوان های زانو و پا وجود دارد. در این بخش از مطلب به مهم ترین دلایل شکستگی زانو در کودکان می پردازیم.
- وارد شدن ضربه طی حوادث ناگهانی مانند تصادفات رانندگی
- افتادن از یک ارتفاع یا افتادن روی استخوان زانو
- وارد شدن ضربه طی انجام تمرین های ورزشی مانند دوچرخه سواری، ژیمناستیک و…
- ابتلا به برخی بیماری های استخوانی و تخریب شدن استخوان ها از عوارض ناشی از این بیماری ها

علائم شکستگی زانو در کودکان
کودکان با هر ضربه یا آسیبی که می بینند، واکنش جدی نشان می دهند. برای شناخت آسیب دیدگی های جدی مانند شکستگی زانو در کودکان بهتر است اطرافیان کودک در مورد علائم این آسیب دیدگی آگاهی لازم را داشته باشند. از جمله شایع ترین علائم شکستگی زانو در کودکان عبارتند از:
- شنیده شدن صدای خاص به هنگام وارد شدن ضربه
- احساس درد شدید
- افزایش شدت درد با داشتن هر نوع حرکتی
- ایجاد تورم و کبودی در زانو
- از دست دادن توانایی درست راه رفتن و لنگیدن پا
- خودداری از راه رفتن یا ایستادن روی پا به دلیل درد شدید
- خارج شدن پا یا زانو از محل اصلی خود
- زخم شدن پوست نواحی اطراف زانو و احتمال خونریزی
نحوه تشخیص شکستگی زانو در کودکان
با مشاهده یک یا چندین علائم شکستگی زانو در کودکان، مراجعه به پزشک متخصص ارتوپد و مشکلات زانویی ضروری است. در ابتدا، پزشکی شرح حال کاملی از بیمار می گیرد و سپس اقدام به انجام معاینات فیزیکی اولیه می کند. با قرار دادن پای کودک در موقعیت های مختلف شکستگی زانو را تشخیص می دهد. شکستگی می تواند در نوع مختلف مویی یا شکستگی کامل رخ داده باشد. در ادامه، برای بررسی های بیشتر وضعیت استخوان زانو و نوع شکستگی از تست های تصویر برداری استفاده می کند. از جمله این تست ها عبارتند از:
- رادیوگرافی ساده با پرتوهای اشعه ایکس
- عکس برداری به روش سی تی اسکن
- عکس برداری به روش امواج مغناطیسی یا همان ام آر آی
روش های درمان شکستگی زانو در کودکان
با اعلام شدن نتایج تست ها و عکس برداری ها و مشخص شدن نوع و محل دقیق شکستگی زانو، پزشک اقدام به انتخاب روش درمانی می کند. در این بخش از مطلب به بررسی روش های درمان شکستگی زانو در کودکان می پردازیم.
ترمیم زخم
در صورتی که به هنگام آسیب دیدگی زانو، پوست و بخشی از بافت های عضلانی نیز دچار جراحت شده باشند، برای ترمیم آن از داروهای ضدعفونی کننده و پمادهای مخصوصی استفاده می کنند. جلوگیری از عفونت در بخش آسیب دیده از مهم ترین هدف درمانی از ترمیم زخم خواهد بود. آسیب دیدگی پوستی و ماهیچه در کودکان به دلیل ظریف بودن، با کمترین فشارها و ضربه ها به وجود می آید.
عمل جراحی
بسته به شدت ضربه وارد شده و شکستگی استخوان زانو، روش جراحی انتخاب می شود. شکستگی شدید و جا به جایی استخوان زانو و استخوان های اطراف آن تنها با کنار زدن عضلات تحت عمل جراحی و خارج کردن استخوان های خرد شده و جاگذاری مجدد استخوان ها در محل اصلی خود امکان پذیر خواهد بود. عمل جراحی مفصل زانو توسط متخصص ارتوپد و متخصص مشکلات زانویی باید انجام شود. احتمال گچ گیری و آتل بندی پس از اتمام جراحی و بنا به شرایط بیمار و نظر پزشک خواهد بود.
گچ گیری
در برخی شکستگی ها، جا انداختن استخوان ها بدون عمل جراحی و روش تهاجمی انجام می شود. برای جوش خوردن استخوان های شکسته شده به یکدیگر از روش گچ گیری استفاده می کنند. این روش بسته به شرایط بیمار می تواند به 6 تا 8 هفته زمان نیاز داشته باشد.

مراقبت های بعد از درمان شکستگی زانو در کودکان
مراقبت های بعد از درمان شکستگی استخوان زانو به ویژه در کودکان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. با رعایت دقیق این نکات و مراقبت ها علاوه بر سریع تر شدن دوران نقاهت و بهبودی می توان از بروز عوارض خطرناک نیز جلوگیری کرد. از جمله مراقبت های بعد از درمان شکستگی زانو در کودکان عبارتند از:
- مصرف تمامی داروهای تجویز شده توسط پزشک متخصص مانند داروهای تسکین دهنده و ضد التهاب
- استفاده از کمپرس های سرد روی محل آسیب دیدگی برای کاهش درد و التهاب و تورم
- خودداری از فشار آوردن به استخوان های زانو با استفاده از وسیله های کمکی مانند عصا
- گذاشتن یک بالش کوچک زیر پا به هنگام نشستن یا دراز کشیدن
- انجام تمرین های نرمشی پس از پایان دوران بهبودی به منظور تقویت و توانبخشی عضلات پا
روش های پیشگیری از شکستگی زانو در کودکان
شکستگی استخوان زانو در کودکان اغلب بر حسب اتفاق های ناگوار پیش آمد می کند. پیشگیری از اتفاق نیز می تواند امری سخت و دشوار باشد. تنها راه هایی که می تواند از این حوادث پیشگیری کند، استفاده از لباس ها و وسیله های ایمنی و استاندارد به هنگام انجام تمرین های ورزشی است. اتاق یا محل زندگی کودکان باید از ایمنی های ویژه ای برخوردار باشند.

مراجعه به پزشک
در مطالب فوق به بررسی علائم شکستگی زانو در کودکان و همچنین روش های درمان و مراقبت آن پرداخته شد. از جمله این علائم می توان به احساس درد شدید، تورم، کبودی و ناتوانی در حرکت دادن پا اشاره داشت. دکتر مصطفی شاهرضایی متخصص ارتوپدی از دانشگاه علوم پزشکی تهران، تجربه و مهارت بالایی در جراحی تعویض مفصل زانو و جراحی رباط صلیبی زانو دارد. شما می توانید برای درمان و ترمیم شکستگی زانو در کودکان به مطب دکتر شاهرضایی مراجعه کرده و از تخصص و تجربه ایشان در این زمینه بهره مند شوید. برای دریافت نوبت ویزیت با شماره های درج شده در سایت تماس حاصل نمایید.