دیسپلازی مفصل ران چیست؟

دیسپلازی مفصل ران چیست


دیسپلازی لگن یا دیسپلازی رشدی مفصل ران (Developmental Dysplasia of the Hip – DDH) یک عارضه شایع است که مفاصل لگن نوزادان را تحت تاثیر قرار می دهد. این عارضه زمانی رخ می دهد که استخوان های مفصل ران به درستی روی هم قرار نگیرند. در این حالت، سر گرد (توپ مانند) بالای استخوان ران (سر استخوان فمور) به درستی با حفره منحنی لگن (استابولوم) قرار نمی گیرد. این تناسب نامناسب می تواند به غضروف مفصل فشار آورده و به آن آسیب برساند.

علائم دیسپلازی مفصل ران

علائم دیسپلازی لگن بسته به شدت و نوع عارضه می تواند متفاوت باشد. شایع ترین علائم دیسپلازی لگن عبارتند از:

  • درد لگن (معمولاً در جلوی کشاله ران)
  • احساس شل بودن یا ناپایدار بودن لگن
  • لنگیدن هنگام راه رفتن یا حرکت
  • داشتن پاهایی با طول های مختلف
  • حرکت کمتر یک پا نسبت به پای دیگر
  • پوست ناهموار یا چروکیده در اطراف ران و باسن
  • طبقه بندی کرو (Crowe) برای دیسپلازی رشدی هیپ
دیسپلازی مفصل ران چیست
دیسپلازی مفصل ران چیست

طبقه بندی کرو یکی از روش های شناسایی و دسته بندی شدت دیسپلازی مفصل ران است:

  • کرو I: استخوان ران و استابولوم حداقل رشد غیر طبیعی را نشان می دهند (کمتر از ۵۰ درصد دررفتگی).
  • کرو II: استابولوم رشد غیر طبیعی را نشان می دهد (۵۰ تا ۷۵ درصد دررفتگی).
  • کرو III: استابولوم بدون سقف ایجاد می شود. استابولوم کاذب در مقابل موقعیت سر دررفته استخوان ران ایجاد می شود (۷۵ تا ۱۰۰ درصد دررفتگی).
  • کرو IV: استابولوم به اندازه کافی رشد نکرده است. از آنجایی که استخوان ران در بالای لگن قرار دارد، این دسته به عنوان «دررفتگی مفصل ران» نیز شناخته می شود.
این مقاله نیز برای شما مفید است:
درمان پیچ خوردگی مچ پا

علل دیسپلازی رشدی زانو

علت دقیق دیسپلازی مفصل ران مشخص نیست و این وضعیت چند عاملی در نظر گرفته می شود. برخی از عوامل موثر عبارتند از:

  • ژنتیکی: شیوع در بومیان آمریکا و لاپلندرها (اقوام شمال اسکاندیناوی) بسیار بیشتر است.
  • سوابق خانوادگی: دیسپلازی مفصل ران در کودکانی که والدین شان آن را داشته اند ۱۰ برابر بیشتر است.
  • جنسیت: در نوزادان دختر بیش تر است.
  • وضعیت جنین در رحم: قرارگیری جنین در وضعیت بریچ داخل رحمی.
  • عوامل اکتسابی: قنداق کردن نوزاد، صندلی های کودک بسیار محدود کننده، کریر و استفاده از تخته گهواره ای که مفصل ران را در حالت نزدیک نگه می دارد.

عوامل خطر دیسپلازی مفصل ران

هر کسی ممکن است دچار دیسپلازی مفصل ران شود و هر نوزادی می تواند با آن به دنیا بیاید. زنان و نوزادان اول به احتمال زیاد دچار دیسپلازی مفصل ران هستند. دیسپلازی مفصل ران می تواند هر یک از ران ها را تحت تاثیر قرار دهد، اما در سمت چپ شایع تر است.

عوارض دیسپلازی مفصل ران

بزرگسالان و نوزادان مبتلا به دیسپلازی مفصل ران بیشتر احتمال دارد که دچار دررفتگی مفصل ران شوند. داشتن دیسپلازی مفصل ران همچنین می تواند باعث شل شدن عضلات و رباط های اطراف لگن شود. برخی از عوارض دیسپلازی مفصل ران عبارتند از:

  • پارگی لبه لگن: آسیب به غضروف داخل مفصل ران.
  • استئوآرتریت: آرتریت ساییدگی و پارگی زمانی ایجاد می شود که غضروف مفصل به مرور زمان فرسوده شود.
  • مفاصل ران ناپایدار: درد مزمن ناشی از عدم قرارگیری صحیح مفصل ران.

درمان دیسپلازی مفصل ران

پزشکان برای درمان دیسپلازی مفصل ران روش های مختلفی را پیشنهاد می کنند که شامل موارد زیر است:

این مقاله نیز برای شما مفید است:
علائم آسیب دیدگی عضله همسترینگ

استفاده از بریس

برای نوزادانی که دچار دیسپلازی مفصل ران هستند، استفاده از بریس یا مهاری که باسن آن ها را در جای خود نگه می دارد، معمولاً توصیه می شود. این کار مفاصل را در یک راستا مناسب نگه می دارد تا بدن نوزاد رشد کند. اکثر نوزادان نیاز به استفاده از بریس برای چند ماه دارند و این روش معمولاً در سن کمتر از ۶ ماهگی موثر است.

فیزیوتراپی

فیزیوتراپی به کمک حرکات کششی و تمریناتی برای تقویت عضلات اطراف مفصل ران باعث بهبودی و افزایش انعطاف پذیری مفصل آسیب دیده می شود. این روش می تواند به کاهش درد و بهبود دامنه حرکت کمک کند.

جراحی

در صورتی که سایر درمان ها مؤثر واقع نشدند، ممکن است پزشک جراحی را برای اصلاح دیسپلازی مفصل ران توصیه کند. رایج ترین روش های جراحی شامل استئوتومی هیپ و آرتروسکوپی هیپ است. استئوتومی جراحی است که استخوان های را مجدداً تنظیم و شکل می دهد. آرتروسکوپی هیپ یک روش کم تهاجمی برای ترمیم آسیب داخل مفصل ران است. افراد مبتلا به دیسپلازی شدید مفصل ران و آرتریت ممکن است نیاز به تعویض مفصل ران (آرتروپلاستی) داشته باشند.

پیشگیری و مراقبت

اگر دردی را در ناحیه لگن تجربه می کنید که در عرض چند روز بهبود نمی یابد، به پزشک مراجعه کنید. همچنین، اگر به نظر می رسد که کودک درد دارد یا اگر یکی از پاهای او به طور قابل توجهی با دیگری متفاوت است، به پزشک مراجعه کنید. تشخیص و درمان زودهنگام دیسپلازی مفصل ران می تواند از بروز عوارض جدی جلوگیری کند و به بهبود کیفیت زندگی فرد کمک کند.

این مقاله نیز برای شما مفید است:
جراحی پیوند غضروف زانو چیست؟

در نهایت، توجه به علائم و نشانه های دیسپلازی مفصل ران و مراجعه به موقع به پزشک می تواند به تشخیص و درمان موثر این عارضه کمک کند. با استفاده از روش های درمانی مناسب و مراقبت های پیشگیرانه، بسیاری از افراد مبتلا به دیسپلازی مفصل ران می توانند زندگی سالم و فعالی داشته باشند.

دیسپلازی مفصل ران چیست
دیسپلازی مفصل ران چیست

بهترین دکتر درمان دیسپلازی مفصل ران

تاخیر در مراجعه به پزشک می تواند پروسه درمانی دیسپلازی مفصل ران شما را سخت تر کند. داشتن یک پزشک مطمئن با عملکرد خوب می تواند خیال بیماران را بابت کیفیت خود عمل، نتیجه آن و کم شدن عوارض عمل راحت کند. شما برای درمان دیسپلازی مفصل ران می توانید به دکتر مصطفی شاهرضایی جراح زانو و استاد تمام دانشگاه مراجعه کنید تا ایشان با بهره گرفتن از جدیدترین متدهای روز دنیا و تجربه زیاد خود به درمان شما بپردازند. در صورت داشتن هرگونه سوال در ارتباط با دیسپلازی مفصل ران یا سایر مشکلات می توانید از ایشان مشاوره بخواهید و از روش های درمانی متنوع ایشان استفاده ببرید.

لطفا امتیاز دهید