فهرست مطالب
شکستگی استخوانها یکی از دلایلی است که باعث اختلال در عملکرد زانو و آسیب آن میشود. معمولاً ضربه، فشار شدید، ضعیف شدن استخوانها و موارد دیگر از عواملی هستند که باعث شکستی زانو میشوند. سرطان استخوان یا تومورهای استخوانی از دلایل اصلی شکستگی استخوان زانو هستند. با رشد سلولها سرطانی در اطراف استخوان زانو، استخوانها ضعیف میشوند و مقاومت خود را از دست میدهند. انواع سرطان استخوان زانو در دوران رشد یعنی زمان کودکی و نوجوانی اتفاق میافتد. با این وجود برخی از افراد در سنین جوانی از این بیماری رنج میبرند. در این مقاله به بررسی انواع سرطان استخوان زانو که باعث ضعیف شدن استخوانها میشوند، میپردازیم. در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
سرطان استخوان زانو چگونه باعث شکستگی استخوان زانو می شود؟
به طور کلی سرطان استخوان به دلیل رشد غیر طبیعی سلولها ایجاد میشود. رشد غیر طبیعی سلولهایی که در اطراف زانو هستند باعث ضعیف شدن استخوانها و در نتیجه شکستگی زانو میشوند. در واقع سلولهای سرطانی مانند سلولهای بدن به ساخت بافت در بدن کمک میکنند اما بافتهایی که توسط سلولهای سرطانی ایجاد میشوند نسبت به سلولهای طبیعی از سختی کمتری برخوردار است و باعث ضعیف شدن استخوان میشود. این بیماری معمولاً در بخشهایی از بدن که دارای سرعت رشد بالایی هستند اتفاق میافتد. در بیشتر مواقع انواع سرطان استخوان زانو در بخش تحتانی استخوان ران و در قسمت فوقانی استخوان ساق پا ایجاد میشوند.
انواع سرطان استخوان زانو
سلولهای سرطانی به شکلهای مختلفی باعث ایجاد سرطان استخوان و آسیب و شکستگی زانو میشوند. معمولاً سلولهای سرطانی از طریق میکروسکوپ قابل تشخیص هستند و به دو دسته خوشخیم و بدخیم تقسیم میشوند. انواع تومورهای سرطانی خوشخیم و بدخیم عبارتند از:
- استئوسارکوم: استئوسارکوم یکی از انواع سرطان استخوان زانو است که معمولاً در اطراف زانو، شانه، ران و… ایجاد میشود. استئوسارکوم یکی از انواع تومورهای بدخیم است که در بیشتر مواقع کودکان و نوجوانان در حال رشد را مورد هدف قرار میدهد. سلول سرطانی استئوسارکوم رشد بسیار بالایی دارد و در مدت زمانی کوتاهی تمام بخشهای بدن را درگیر میکند. سلول سرطانی استئوسارکوم یا استئوژنیک معمولاً روی استخوانهای در حال رشد زانو ایجاد میشود.
- استئوکندروم: استئوکندروم یکی از انواع سرطان استخوان زانو است که جوانان و نوجوان را مورد هدف قرار میدهد. سلول سرطانی استئوکندروم بر خلاف تومور استئوسارکوم سرعت رشد بالایی ندارند و در صورت تشخیص به موقع درمان میشود. استئوکندروم از نوع تومورهای خوشخیم است که در بخش انتهایی استخوانهای بلند مانند استخوان ران و استخوان درشت نی تشکیل میشوند.
- فیبرومهای یک پارچه ناسازگار، تومورهای غول پیکر، انکندروما، کیست غیر طبیعی و دیسپلازی فیبروزی از انواع دیگر تومورهای سرطانی خوشخیم هستند که معمولاً به دلیل جهش ژنتیکی و کیست در استخوان زانو و ران ایجاد میشوند و باعث ضعیف شدن استخوانهای زانو میشوند.
دلایل ایجاد سرطان استخوان زانو
دلایلی متعددی باعث ایجاد سرطان استخوان زانو در کودکان و نوجوانان میشود. معمولاً عواملی چون ژنتیک، آسیبهای شدید و قرار گرفتن در برابر اشعههای مضر از دلایل اصلی ایجاد سرطان استخوان زانو هستند. تمامی این عوامل باعث رشد سریع استخوانها در اطراف زانو و ایجاد تومورهای سرطانی میشوند. طبق بررسیهای انجام شده افرادی که در گذشته به نوع دیگری از سرطان مبتلا بودند، در حین دردمان ممکن است به این بیماری مبتلا شوند. در واقع تشعشعاتی که باعث درمان یک نوع سرطان میشود ممکن است در سالهای دیگر باعث بروز انواع سرطان استخوان زانو شود.
علائم سرطان استخوان زانو
علائم سرطان استخوان زانو با توجه به نوع سلولهای سرطانی و شدت بیماری متفاوت است. برخی از سلولهای سرطانی علائم چندانی ندارند و به راحتی قابل تشخیص نیستند. علائم سلولهای سرطانی در زانو عبارتند از:
- تب و لرز: برخی از افراد در صورت داشتن بیماری سرطان استخوان با تب و لرز شدیدی همراه هستند. معمولاً تومورهای خوشخیم با چنین علائمی همراه هستند و درد چندانی ندارند.
- تورم: ایجاد تورم و التهاب در اطراف زانو از دیگر علائم سرطان استخوان زانو است. البته در مواردی عفونت نیز باعث ایجاد التهاب میشود که برای تشخیص دقیقتر باید به پزشک متخصص مراجعه شود.
- درد در ناحیه زانو: از مهمترین علائم سرطان استخوان زانو احساس درد شدید در نواحی اطراف زانو است. این درد معمولاً در حین راه رفتن و انجام فعالیتهای مختلف بیشتر میشود.
مراجعه به پزشک
در این مقاله به بررسی انواع سرطان استخوان زانو که باعث اختلال در عملکرد زانو و آسیبدیدگی آن میشوند پرداختیم. این بیماری در صورت درمان نشدن باعث بروز مشکلات چون درد هنگام راه رفتن، ورزش کردن و ایجاد تورم میشود. به همین دلیل توصیه میشود کسانی که به بیماری سرطان استخوان زانو مبتلا هستند هر چه سریعتر برای درمان اقدام کنند. درمان به موقع از پیشروی بیماری و بروز آسیبهای جدی در بدن جلوگیری میکند. کسانی که از بیماری سرطان استخوان زانو رنج میبرند با مراجعه حضوری به مطب دکتر مصطفی شاهرضایی متخصص ارتوپدی میتوانند برای درمان اقدام کنند. دکتر مصطفی شاهرضایی بعد از انجام معاینات و با توجه به نوع تومورهای سرطانی برای درمان اقدام میکنند.