فهرست مطالب
بسیاری از ضربات و صدمات به زانوها باعث کبودی میشوند که بهطورکلی خفیف و خودبهخودی بهبود پیدا میکنند. با این وجود، ضربات شدیدتر ممکن است باعث آسیب به بافت عضلانی یا استخوان شوند و فرآیند بهبود زمان برتری را به همراه داشته باشد. خوشبختانه، روشهای مختلف درمان کبودی زانو وجود دارند.
در این مقاله، فرآیند ایجاد کبودی، روشهای درمان و نشانههایی که ممکن است کبودی زانو نشانه آسیبدیدگی جدیتر مانند شکستگی باشد یا خیر، مورد بررسی قرار میگیرد.
علت کبودی زانو چیست؟
کبودی یا کوفتگی در بدن به وجود میآید زمانی که رگهای خونی کوچک زیرپوست پاره میشوند، اما پوست سلامت باقی میماند. در این حالت، خون از رگهای پاره شده به سمت بافت های نرم اطراف حرکت کرده و باعث تغییر رنگ پوست میشود.
تاکنون، سه نوع کبودی شناخته شده است:
- زیر جلدی: که دقیقاً زیر سطح پوست ایجاد میشود.
- عضلانی: که در عضلات زیرین بدن ایجاد میشود.
- استخوانی: که با آسیبدیدگی استخوان رخ میدهد.
کبودی استخوان معمولاً از نوع دردناکترین است و ممکن است توسط پزشکان با استفاده از ام آرآی تشخیص داده شود. این نوع کبودی با اشعه ایکس بهراحتی قابل مشاهده نیست و نیاز به تحلیل دقیق دارد.
در مورد کبودی زانو، ممکن است به دلیل آسیبدیدگی پوست، تاندونها، لیگامآنها یا استخوان کشکک زانو ایجاد شود. همچنین، آسیب به رباط صلیبی قدامی مفصل زانو نیز میتواند منجر به کبودی شود.
بعضی از کبودیها هم ممکن است بدون اینکه دلیل خاصی روشن باشد، رخ دهند.
علائم کبودی زانو
علائم کبودی زانو میتواند شامل موارد زیر باشد:
- درد و حساسیت به لمس: زانو پس از آسیبدیدگی که منجر به کبودی شده است، ممکن است دردناک شود و در هنگام لمس یا حرکت، حساسیت افزایش یابد.
- تورم: زانو پس از آسیبدیدگی به شدت میتواند تورم کند. این تورم نشان از واکنش بدن به وارد شدن خون به ناحیه آسیب دیده دارد.
- سفتی: زانو ممکن است به علت تورم و جمع شدن خون در زیرپوست سفت شود.
- ضعف: آسیب به عضلات یا لیگامآنها میتواند منجر به ضعف عملکرد زانو شود.
- وجود توده یا هماتوم: در نتیجه جمع شدن خون در ناحیه آسیب دیده، ممکن است یک توده یا هماتوم شکل گیرد که در برخی موارد مشاهده شود.
در صورت بروز کبودی استخوان، زانو ممکن است سفت و متورم شود که ممکن است فرآیند بهبودی را طولانیتر کند. اگر علائم دیگری مثل تب یا تغییرات شدید در رنگ پوست رخ ندهد، بسیاری از کبودیها بهطور خودی خواهند درمان شد؛ اما در صورت بروز علائم نگرانکننده، بهتر است توجه پزشکی دریافت شود.
دلایل ایجاد کبودی زانو
کبودی زانو معمولاً به دلیل وارد شدن ضربه هنگام زمین خوردن یا برخورد زانو به جسم سخت ایجاد میشود. این امر ممکن است در اثر فعالیتهای ورزشی روزمره رخ دهد. عوامل دیگری که میتوانند منجر به کبودی زانو شوند شامل شکستگی استخوان، پارگی تاندون، یا دررفتگی مفاصل نیز میشوند. افراد مسن نیز به دلیل ضعف عضلات و سیستم استخوانی آسیبپذیرتر به کبودی هستند.
علت بروز کبودی بدون آسیب دیدگی
گاهی اوقات، افراد دچار کبودی میشوند و علت آن را نمیدانند. در این موارد، لکههای خونی زیرپوست که به آنها پورپورا گفته میشود ممکن است باعث کبودی شوند. این لکهها شبیه به کبودی هستند اما به پورپورا تعلق دارند. پورپورا میتواند به دلایلی نظیر مصرف داروهایی که خون را رقیق میکنند، سوءتغذیه، بیماریهای التهابی، التهاب رگهای خونی، اختلالات خونریزی یا اختلال لخته شدن خون، بیماریهای کبدی، عفونتهای باعث تجمع سموم در خون و برخی از انواع سرطانها رخ دهد. در صورت مشاهده لکههای غیرمعمول زیرپوست، بهتر است به پزشک مراجعه کرده و مورد بررسی قرار گیرید.
درمان کبودی زانو
درصورتیکه آسیب جدی نبوده و نیاز به مداخله پزشکی نباشد، کبودی زانو با اندکی صبوری و با مراقبتهای خانگی برطرف میشود. کارهایی که میتوانید انجام دهید به شرح زیر است:
- استراحت دادن به مفصل زانو: اجتناب از فعالیتهای سنگین و استراحت مفصل زانو تا زمان بهبودی.
- بستن زانو بهوسیله بانداژ نرم: استفاده از بانداژ نرم برای حمایت از زانو و کاهش حرکت آن.
- نگه داشتن زانو بالاتر از سطح قلب: جلوگیری از تجمع خون و کاهش تورم با نگه داشتن زانو در وضعیت بالاتر از سطح قلب.
- خنک نگه داشتن ناحیه کبودشده با کمپرس سرد: استفاده از کمپرس سرد (کیسه یخ پیچیده شده در یک حوله) چند بار در روز، هر بار به مدت 20 دقیقه. پس از برطرف شدن التهاب و ورم، از کمپرس گرم نیز میتوانید برای رفع رنگ کبود استفاده کنید.
نکته مهم: تا زمانی که زانو ورم دارد، از کمپرس گرم استفاده نکنید.
باید به یادداشت که هرگز نباید یخ را مستقیماً روی پوست قرار دهید. همچنین سعی نکنید خون جمع شده در ناحیه کبودی را با استفاده از سوزن تخلیه کنید. اگر توده بزرگ روی زانو بعد از گذشت چند روز کوچک نشد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
مدت زمان بهبود کبودی زانو
معمولاً کبودی زانو طی 2 تا 4 هفته برطرف میشود؛ اما روند بهبود این کبودی (در صورت کبودی استخوان) ممکن است بین 1 تا 2 ماه زمان ببرد. هرچه کبودی بزرگتر باشد، زمان بهبودی آن طولانیتر خواهد شد.
بهترین دکتر درمان کبودی و مشکلات زانو
تأخیر در مراجعه به پزشک میتواند پروسه درمانی کبودی زانوی شما را ساخت تر کند. داشتن یک پزشک مطمئن با عملکرد خوب میتواند خیال بیماران را بابت کیفیت خود عمل، نتیجه آن و کم شدن عوارض عمل راحت کند. شما برای درمان کبودی میتوانید به دکتر شاهرضایی متخصص ارتوپدی مراجعه کنید تا ایشان با بهره گرفتن از جدیدترین متدهای روز دنیا و تجربه زیاد خود به درمان شما بپردازند. در صورت داشتن هرگونه سؤال در ارتباط با درمان کبودی زانو یا سایر مشکلات میتوانید از ایشان مشاوره بخواهید و از روشهای درمانی متنوع ایشان استفاده ببرید.