فهرست مطالب
جوش خوردن استخوان شکسته و نحوه بهبودی آن یکی از دغده های مهم کسانی است که بنا به دلایل مختلف دچار شکستگی استخوان و آسیب مفاصل شده اند. شکستگی استخوان باعث می شود که فرد توانایی انجام بسیاری از کارهای روزانه خود را از دست بدهد. بنابراین بیماران ارتوپدی به دنبال راه حلی مناسب برای بهبودی و جوش خوردن استخوان آسیب دیده در مدت زمان کم هستند. بر همین اساس در این مطلب به بررسی نحوه بهبودی و نشانه های جوش خوردن استخوان شکسته می پردازیم. در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
چه عاملی باعث شکستگی استخوان ها می شود؟
استخوان ها به دلیل فشار یا ضربه شدید دچار تغییر شکل و در نتیجه شکستگی می شوند. در واقع اگر ضربه وارد شده به استخوان بیش از اندازه باشد و باعث تغییر شکل استخوان در بدن شود، فرد دچار شکستگی می شود. بسیاری از افراد به دلیل صانحه تصادف، پرتاب از ارتفاع، ضربه شدید، پوکی استخوان و… دچار شکستگی می شوند. شکستگی استخوان ها دارای انواع مختلفی است و نوع شکستگی در نحوه درمان و میزان درد آن تاثیر گذار است. افرادی که در ناحیه استخوان دچار شکستگی می شوند ممکن است به دلیل تحمل درد زیاد احساس لرز و سرگیجه کنند. بنابراین بهتر است در این وضعیت آرامش خود را حفظ کنند.
نحوه بهبودی استخوان های شکسته چگونه است؟
جوش خوردن استخوان شکسته و بهبودی آن در طی مراحل مختلفی انجام می شود. فرد آسیب دیده در ابتدا با درد شدیدی همراه است. اما میزان درد به مرور زمان کم می شود. برای ترمیم و بهبودی استخوان شکسته ابتدا خون به ناحیه شکسته وارد می شود. خون عاملی است که علاوه بر تامین سلول های مورد نیاز برای ترمیم استخوان باعث حفاطت از استخوان می شود. بعد از گذشت هفت روز، پینه بسیار کوچکی در ناحیه استخوان ایجاد می شود که در ابتدا نرم و به مرور زمان سفت می شود. کالوس یا پینه یک ماده حاوی کلاژن است که باعث جوش خوردن استخوان و افزایش استحکام آن می شود.
به مرور زمان و بعد از گذشت 14 روز یا بیشتر سلول هایی که وظیفه استخوان سازی در بدن را بر عهده دارند به سمت استخوان شکسته حرکت می کنند و جایگزین کالوس یا پینه می شوند. استخوان سازی تا جایی ادامه پیدا می کند که بافت جدید و محکمی در ناحیه استخوان شکسته ایجاد شود.
جوش خوردن استخوان شکسته با چه علائمی همراه است؟
جوش خوردن استخوان شکسته با علائم متفاوتی همراه است. این علائم در بدن هر فرد متفاوت است. با این وجود بسیاری از کسانی که استخوان آن ها در حال ترمیم و جوش خوردن است با علائم زیر همراه هستند.
• کاهش درد در ناحیه استخوان شکسته
استخوان ها بعد از شکستگی با درد بسیاری همراه هستند زیرا فشار وارده به قدری زیاد است که باعث شکستگی یکی از بافت های محکم بدن انسان شده است. به مرور زمان و به دلیل جوش خوردن استخوان و ترمیم آن توسط سلول های استخوان ساز، میزان درد کاهش پیدا می کند. کاهش درد از نشانه های مهم جوش خوردن استخوان آسیب دیده است.
• افزایش دامنه حرکات در استخوان آسیب دیده
فردی که دچار شکستگی استخوان می شود، به هیچ عنوان نباید استخوان آسیب دیده را حرکت دهد زیرا؛ ممکن است باعث آسیب دیدگی بیشتر استخوان شود. به مرور زمان و با ترمیم استخوان فرد می تواند استخوان خود را کمی حرکت دهد. در واقع جوش خوردن استخوان باعث افزایش دامنه حرکات در ناحیه آسیب دیده می شود. همچنین بعد از شکستگی ورم هایی ایجاد می شود که مانع از حرکت استخوان می شود. ورم های این ناحیه با جایگزین شدن کالوس در استخوان کم می شوند.
• از بین رفتن کبودی
تغییرات دیگری که نشان دهنده جوش خوردن استخوان شکسته در بدن هستند، از بین رفتن کبودی است. علت کبودی های بدن بعد از شکستگی استخوان به دلیل تجمع خون در یک ناحیه است. به مرور زمان و برای ترمیم استخوان، خون به ناحیه آسیب دیده نزدیک می شود و باعث حفاظت و تامین سلول های استخوان ساز می شود. به همین دلیل میزان کبودی در ناحیه آسیب دیده بسیار کاهش پیدا می کند. در مواردی ممکن است فرد با وجود شکستگی با کبودی همراه نباشد.
مدت زمان جوش خوردن استخوان شکسته چقدر است؟
مدت زمان جوش خوردن استخوان آسیب دیده به عوامل متعددی بستگی دارد. زمان خوش خوردن استخوان ها متغیر است. عواملی چون سن، جنسیت، نحوه شکستگی، نحوه درمان، میزان شکستگی، عامل شکستگی و سبک زندگی در مدت زمان بهبود شکستگی تاثیر گذار هستند.
چه عواملی باعث جوش خوردن سریع استخوان های آسیب دیده می شود؟
بهترین راه برای درمان شکستگی استخوان و جوش خوردن سریع آن، مراجعه به پزشک متخصص ارتوپدی است. پزشک متخصص با تجویز دارو و درمان شکستگی استخوان به روش جراحی و غیر جراحی باعث بهبودی استخوان های شکسته می شود. با این حال بهتر است برای کوتاه شدن طول درمان تغییراتی در سبک زندگی ایجاد شود که عبارت است از:
• از مصرف کافئین، شکر، نمک، چربی و غذاهای فست فودی به شدت پرهیز شود.
• مصرف مواد مخدر و مشروبات الکلی به طور کامل کنار گذاشته شود.
• از غذاهای کلسیم دار مانند شیر و انواع لبنیات برای تقویت استخوان ها در برنامه غذایی استفاده شود.
• در میان وعده های روزانه از آناناس یا آب آناناس استفاده شود زیرا این میوه سرشار از انواع ویتامین های مورد نیاز برای تقویت و افزایش استحکام بدن است.
مراجعه به پزشک
در این مطلب به بررسی نحوه بهبودی و نشانه های جوش خوردن استخوان شکسته پرداختیم. استخوان شکسته برای جوش خوردن و ترمیم شدن نیاز به طی کردن مراحل متعددی را دارد. مراجعه به پزشک و درمان به موقع شکستگی استخوان کمک می کند تا فرد طول درمان کوتاه تری داشته باشد و سریع تر درمان شود. برای درمان شکستگی استخوان یا درمان جوش نخوردن استخوان باید به متخصص ارتوپدی مراجعه شود. دکتر مصطفی شاهرضایی متخصص ارتوپد و فلوشیپ جراحی زانو از روش های جراحی و غیر جراحی برای درمان آسیب های ارتوپدی اقدام می کند. شما می توانید با مراجعه حضوری به مطب دکتر مصطفی شاهرضایی برای درمان آسیب های مفصلی و شکستگی استخوان ها در بدن اقدام کنید.