نکروز آواسکولار یکی از انواع بیماری هایی است که به مرور زمان باعث آسیب دیدگی و شکستگی استخوان های بدن می شود. این بیماری معمولاً در قسمت استخوان ران، زانو و مچ پا ایجاد می شود. طبق بررسی های انجام شده سالانه بیشتر از 20 هزار نفر به بیماری نکروز آواسکولار مبتلا می شوند. معمولاً بیشتر کسانی که به بیماری نکروز آواسکولار مبتلا می شوند از سنین 20 تا 50 سال هستند. این بیماری در صورت درمان نشدن باعث بروز دردهای شدید در ناحیه پا می شود. به همین دلیل بر آن شدیم تا در این مقاله در رابطه با بیماری نکروز آواسکولار و روش های درمان آن صحبت کنیم. در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
بیماری نکروز آواسکولار چیست؟
بیماری نکروز آواسکولار یکی از انواع بیماری های شایع استخوانی است که معمولاً باعث آسیب استخوان های ناحیه پا خصوصاً ران می شود. در این بیماری بافت های استخوان به دلیل از دست دادن خون کارایی خود را از دست می دهند و دچار مرگ بافتی می شوند. این بیماری معمولاً در اثر مصرف مشروبات الکلی، دارو و صدمات شدید به پا ایجاد می شود. این بیماری در صورت درمان نشدن باعث شکستگی و خرد شدن استخوان ها می شود. افرادی که از این بیماری رنج می برند در حین راه رفتن و انجام فعالیت های مختلف با درد های شدیدی همراه هستند.

عوامل ایجاد بیماری نکروز آواسکولار
عوامل متعددی هستند که باعث بروز این بیماری در استخوان می شوند. این عوامل به مرور زمان باعث ضعیف شدن استخوان ها و کاهش خون رسانی به بدن می شوند. عواملی که باعث بروز این بیماری در بدن می شوند عبارتند از:
لخته شدن خون
لخته شدن خون یکی از عواملی است که در کنار التهاب مانع از ورود جریان خون به استخوان ها می شود. نرسیدن خون به استخوان ها باعث مرگ بافت آن ها می شود.
تروما
مهم ترین علتی که باعث بروز بیماری نکروز آواسکولار در استخوان ها می شود، تروما یا در رفتگی استخوان است. در بسیاری از موارد در رفتگی استخوان ران باعث قطع خون رسانی و آسیب دیدگی عروق می شود. به همین دلیل بهتر است کسانی که از در رفتگی استخوان خود رنج می برند هر چه سریع تر برای درمان به پزشک متخصص راجعه کنند.
مصرف داروهای استروئیدی
از دیگر دلایلی که باعث بروز بیماری نکروز آواسکولار در استخوان می شود، مصرف داروهای استروئیدی ضد التهاب است. طبق بررسی های انجام شده مصرف داروهای استروئیدی باعث افزایش سطح چربی در خون شده و از ورود خون به استخوان های پا جلوگیری می کنند.
مصرف مشروبات الکلی
بیشتر جوانان به دلیل مصرف شدید مشروبات الکلی دچار بیماری نکروز آواسکولار می شوند. مصرف مشروبات الکلی به مرور زمان باعث رسوب چربی در خون می شوند. رسوب شدن چربی ها در خون مانع از رسیدن آن به بافت استخوان و در نتیجه مرگ بافت می شود.

سابقه داشتن بیماری های دیگر
برخی از افراد به دلیل داشتن بیماری دیابت، افت فشار، گوشه، آچ آی وی، سرطان پستان، انواع سرطان، التهاب پانکراس، لوپوس و… دچار بیماری نکروز اواسکولار می شوند. همچنین برخی از افراد به دلیل درمان برخی از بیماری های دیگر مانند سرطان در حین پرتو درمانی یا مصرف داروهای بی فسفونات ها به این بیماری مبتلا می شوند.
عوارض بیماری نکروز آواسکولار
بیماری نکروز آواسکولار با توجه به شرایط هر فرد با عوارض متفاوتی همراه است. برخی از افراد در سال های اولیه با علائمی خاصی همراه نیستند و بعد از گذشت مدت طولانی دچار دردهای شدید در ناحیه استخوان می شوند که باید هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کنند. عوارض بیماری نکروز آواسکولار عبارتند از:
- آسیب دیدگی شدید مفاصل
- احساس درد در ناحیه استخوان زانو، ران، لگن، باسن
- شکستگی و خرد شدن استخوان
درمان بیماری نکروز آواسکولار
درمان بیماری نکروز آواسکولار با توجه به شرایط بیمار، سن، وضعیت استخوان ها، میزان آسیب دیدگی و… تعیین می شود. بسیاری از پزشکان توصیه می کنند برای جلوگیری از این بیماری از مصرف سیگار، مشروبات الکلی، کلسترول و… پرهیز شود؛ اما بسیاری از افراد به دلیل بیماری نکروز آسکولار با آسیب ها و درد های شدیدی مواجه هستند که باید هر چه سریع تر درمان شوند. روش های درمان بیماری نکروز آواسکولار عبارتند از:
مصرف دارو
پزشک متخصص بعد از انجام معاینات و تعیین علت بیماری نکروز آواسکولار نوع داروها را تعیین می کند. برخی از افراد با مصرف دارو و کاهش علت بیماری درمان می شوند. برای مثال افرادی که به دلیل مصرف بالای کلسترول دچار این بیماری شده اند می توانند با مصرف داروهای مخصوص مقدار کلسترول و چربی را کاهش دهند. پزشکان با توجه به علت بیماری برای درمان بیماری نکروز اواسکولار از داروهای کلسترول، داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی و داروهای رقیق کننده استفاده می کنند که از لخته شدن خون نیز جلوگیری می کند.
جراحی
اگرچه ممکن است انجام ورزش های مختلف و مصرف دارو از پیشروی و تشدید بیماری جلوگیری کند، اما به مرور زمان بیشتر افرادی که به عارضه نکروز آواسکولار مبتلا هستند باید برای درمان به روش جراحی اقدام کنند. درمان بیماری نکروز آواسکولار با توجه به شرایط بیمار به روش های مختلفی انجام می شود. معمولاً برای درمان نکروز آواسکولار به روش جراحی از روش تحریک الکتریکی، پیوند استخوان، رفع فشار مرکزی، تعویض مفصل و روش های دیگر استفاده می کنند.

مراجعه به پزشک
در این مقاله به بررسی بیماری نکروز آواسکولار و روش های درمان آن پرداختیم. این بیماری که به دلیل نرسیدن خون به استخوان باعث مرگ بافت های استخوان می شود، در صورت درمان نشدن باعث بروز مشکلات شدید حین راه رفتن و فشار زیاد روی پا می شود. برخی از افراد به دلیل درمان نکردن بیماری نکروز آواسکولار دچار آسیب های شدید و خرد شدگی استخوان می شوند. به همین دلیل کسانی از این بیماری رنج می برند باید برای درمان به پزشک متخصص مراجعه کنند. دکتر مصطفی شاهرضایی فلوشیپ جراحی زانو و متخصص ارتوپد با توجه به شرایط بیمار از روش های جراحی و غیر جراحی برای درمان بیماری نکروز آواسکولار استفاده می کند. شما می توانید با مراجعه حضوری به مطب دکتر مصطفی شاهرضایی برای درمان آسیب دیدگی های زانو و پا اقدام کنید.