فهرست مطالب
امروزه افراد زیادی هستند که در طول روز بیشتر زمان خود را پشت کامپیوتر میگذرانند. معمولاً نشستن طولانی مدت پشت سیستم کامپیوتر باعث بروز ناراحتی در چشم، گردن، زانو، کمر و… میشود. متأسفانه بیشتر افراد توجهی به نحوه نشستن صحیح پشت کامپیوتر نمیکنند و با نشستن به شیوه نادرست باعث بروز اثرات منفی روی استخوان و عضلات بدن میشوند. نحوه نشستن صحیح پشت کامپیوتر یکی از نکاتی است که تمام کارمندان و افرادی که به مدت طولانی از سیستم استفاده میکنند باید به آن توجه کنند. به همین دلیل بر آن شدیم تا در این مقاله به نحوه نشستن صحیح پشت کامپیوتر بپردازیم. در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
نشستن صحیح پشت کامپیوتر چگونه است؟
نشستن طولانی مدت پشت کامپیوتر نیازمند رعایت برخی اصول و قوانین است. نشستن نادرست پشت سیستم کامپیوتر باعث بروز عوارض منفی در بخشهای مختلف بدن مانند گردن، دست و زانو میشود. به همین دلیل بهتر است نحوه نشستن صحیح پشت کامپیوتر به همگان آموزش داده شود. برای نشستن صحیح پشت کامپیوتر باید تمام کارهای زیر انجام شود. ابتدا باسن باید به طور کامل روی نشیمن صندلی قرار بگیرد و سپس کمر به پشتی صندلی تکیه داده شود.
در مرحله بعد باید ارتفاع صندلی بهگونهای تنظیم شود که زانوها هم راستا با باسن قرار بگیرد. در این مرحله کف پا درست باید به زمین برسد. سپس باید پشتی صندلی از حالت 90 درجه خارج شده و روی حالت 110 درجه یا 100 درجه تنظیم شود. در مرحله بعد کیبورد کامپیوتر باید بهگونهای تنظیم شود که مچ دست و دستها روی کیبورد قرار بگیرد و شانهها در وضعیت مناسبی باشند. سپس مانیتور باید بهگونهای تنظیم شود که روبه روی صورت قرار بگیرد.
نکات مهم در هنگام نشستن پشت کامپیوتر
نحوه نشستن صحیح پشت کامپیوتر در صورت تکرار و تمرین روزانه اصلاح میشود. رعایت برخی نکات کمک میکند تا نشستن پشت کامپیوتر به شیوه درستی انجام شود و عوارض کمتری را در بدن ایجاد کند. نکاتی که هنگام نشستن پشت کامپیوتر باید رعایت شود عبارتند از:
- برای جلوگیری از بروز بیماری سندروم تونل کارپال بهتر است مچ دستها در طی روز چندین بار نرمش داده شوند تا فشار کمتری به آنها وارد شود.
- ثابت نشستن و نداشتن تحرک باعث خشک شدن عضلات کمر، گردن، زانو و… میشود. به همین دلیل بهتر است بعد از مدتی کار کردن برای نرم شدن عضلات حرکات کششی و نرمش انجام شود.
- با پلک زدن از خشکشدگی چشم و ضعیف شدن جلوگیری شود.
- متنی که قرار است تایپ شود باید جلوی دید چشم قرار بگیرد تا نیاز به خم و راست شدن نباشد.
- بالاترین قسمت مانیتور باید دقیقاً با چشمها موازی باشد.
- فاصله مانیتور تا فرد باید به اندازه 45 تا 75 سانتی متر باشد. همچنین میتوان فاصله را به اندازه طول دست فرد تنظیم کرد.
عوارض نشستن نادرست پشت سیستم
تقریباً درصد بالایی از کارمندان و افرادی که با سیستم سروکار دارند، از نحوه نشستن صحیح پشت کامپیوتر اطلاع ندارند و به همین دلیل بعد از مدتی دچار درد در نواحی مختلف بدن میشوند. عوارض نشستن نادرست پشت سیستم عبارتند از:
- احساس درد در ناحیه انگشتان و مچ دستان که باعث بروز بیماری سندروم تونل دست میشود. این افراد به دلیل نشستن نادرست پشت سیستم در ناحیه مچ دست، انگشتان و سر شانه با دردهای شدید مواجه میشوند.
- احساس درد در ناحیه کمر و گردن از دیگر عوارض شیوه نشستن نادرست پشت سیستم است. در صورت نشستن نادرست پشت سیستم، کمر و گردن به دلیل تحمل وزن سر به سمت جلو خم میشوند. خم شدن به سمت جلو باعث احساس درد در ناحیه گردن و کمر و ایجاد قوز در کمر میشود.
- افزایش وزن از عوارض دیگر نشستن طولانی مدت پشت سیستم است. این افراد به دلیل نداشتن تحرک دچار افزایش وزن شدیدی میشوند و فشار زیادی را به زانو و پا وارد میکنند.
- نشستن طولانی مدت پشت میز کامپیوتر و عدم تحرک باعث مشکلاتی در ناحیه مغز سر میشود. در واقع نشستن طولانی مدت پشت سیستم باعث آسیبدیدگی عروق و تضعیف عملکرد مغز میشود.
- نشستن طولانی مدت پشت سیستم و نشستن نا درست پشت کامپیوتر باعث بروز مشکلاتی چون واریس، ورم قوزک پا، پوکی استخوان و… میشود.
مراجعه به پزشک
در این مقاله به توضیح نحوه نشستن صحیح پشت کامپیوتر پرداختیم. نشستن نادرست پشت سیستم کامپیوتر و استفاده طولانی مدت از آن باعث احساس درد در ناحیه مچ دست، زانو، شانه، کمر و گردن میشود. به همین دلیل بهتر است با یادگیری نحوه نشستن صحیح پشت کامپیوتر از بروز عوارض نشستن طولانی مدت پشت کامپیوتر جلوگیری شود. کسانی که به دلیل نشستن نادرست پشت سیستم دچار درد و فشار در ناحیه گردن، شانه، دست، زانو و… هستند، میتوانند برای درمان به مطب دکتر مصطفی شاهرضایی فلوشیپ جراحی زانو و متخصص ارتوپدی مراجعه کنند. دکتر مصطفی شاهرضایی با معاینه و انجام تستهای مختلف برای درمان دردهای ناشی از نشستن نادرست پشت کامپیوتر اقدام میکند.