انواع عفونت استخوان و روش های درمان آن

انواع عفونت استخوان و روش های درمان آن

عفونت استخوان یکی از شایع‌ترین مشکلاتی است که باعث آسیب‌دیدگی استخوان و بروز انواع بیماری می‌شوند. معمولاً عفونت‌ها از طریق جریان خون به استخوان‌ها و مفاصل سراسر بدن منتقل می‌شوند. بسیاری از عفونت‌های استخوانی و مفصلی بعد از یک جراحی یا تروما اتفاق می‌افتند. این بیماری بیشتر برای کودکان و نوجوانان در حال رشد اتفاق می‌افتد. طبق بررسی‌های انجام شده بسیاری از عفونت‌ها، استخوان‌های درشت نی، استخوان ران، استخوان بازو، ستون فقرات و… را درگیر می‌کنند. در این مقاله به بررسی انواع عفونت استخوان و روش‌های درمان آن می‌پردازیم. در ادامه مطلب با ما همراه باشید.

 

عفونت استخوان چیست؟

استئومیلیت یا osteomyelitis یکی از انواع عفونت‌های استخوانی است که در مرحله اول با التهاب شدیدی همراه است. عفونت استخوان یا استئومیلیت از طریق ورود باکتری به بافت استخوان ایجاد می‌شود. این بیماری در دو نوع حاد و مزمن باعث آسیب استخوان‌های سراسر بدن خصوصاً بخش‌هایی از متافیز پایین استخوان ران، متاقیز بالای استخوان درشت نی، استخوان زانو، انتهای بالای استخوان ران می‌شود. معمولاً عفونت حاد استخوان از طریق ورود باکتری به نام استافیلوکوک طلایی به وجود می‌آید. البته در مواردی ممکن است عفونت حاد استخوان به دلیل قارچی شدن استخوان به وجود بیاید. در صورتی که عفونت‌های استخوانی به خوبی درمان نشوند، باعث ورود عفونت به داخل بافت استخوان و بروز عفونت مزمن می‌شوند. به همین علت بهتر است عفونت‌های استخوانی هر چه سریع‌تر درمان شوند.

انواع عفونت استخوان و روش های درمان آن
انواع عفونت استخوان و روش های درمان آن

علت ایجاد عفونت استخوان چیست؟

عوامل متعددی باعث بروز استئومیلیت می‌شوند. معمولاً شرایط جسمانی و محیطی بیمار در ایجاد عفونت استخوان تأثیرگذار است. عواملی که باعث ایجاد عفونت در استخوان می‌شوند عبارتند از:

  • کانون چرکی: در مواردی ممکن است استخوان‌ها در کنار یک کانون چرکی قرار بگیرند. نزدیکی استخوان و کانون چرکی باعث انتقال آن به استخوان و ایجاد بیماری استئومیلیت می‌شود. برای مثال ممکن است یکی از بافت‌های عفونی بدن به دلیل نزدیک بودن با استخوان باعث انتقال عفونت شود.
  • شکستگی استخوان: شکستگی استخوان از دیگر دلایلی است که باعث انتقال عفونت به استخوان‌های بدن می‌شود. معمولاً با شکستگی استخوان و زخم شدن بدن، شرایط لازم برای ورود باکتری‌ها به داخل بدن فراهم می‌شود. این باکتری‌ها به استخوان نزدیک می‌شوند و باعث ایجاد عفونت می‌شوند.
  • جریان خون: عامل دیگری که باعث ایجاد عفونت استخوان یا استئومیلیت می‌شود، جریان خون است. در صورتی که فرد به دلیل بیماری‌های دیگر دچار عفونت شود، عفونت از طریق خون به سمت استخوان جریان می‌یابد و باعث انتشار عفونت در استخوان‌ها می‌شود.
این مقاله نیز برای شما مفید است:
انواع سرطان استخوان زانو

 

علائم عفونت استخوان

عفونت استخوان در صورت درمان نشدن در سراسر بدن پخش می‌شود و در طولانی مدت باعث بروز بیماری‌های خطرناک می‌شود. معمولاً به دنبال عفونت استخوان، گلبول‌های سفید از خود موادی ترشح می‌کنند که به‌مرورزمان باعث بسته شدن عروق خونی استخوان و در نتیجه مرگ استخوان‌ها می‌شود. علائم بیماری عفونت استخوان عبارت است از:

  • درد شدید: یکی از علائم اصلی عفونت استخوان، دردهای شدید در ناحیه عفونتی است. این درد معمولاً با یک ضربه یا فشار مشخص می‌شود. به همین دلیل افرادی که از بیماری استئومیلیت رنج می‌برند تلاش می‌کنند تا حرکت چندانی نداشته باشند.
  • قرمزی: در صورتی که استخوان آسیب دیده در نزدیک پوست باشد با علائمی چون قرمزی و خارش پوست همراه است.
  • تب و لرز شدید، کاهش وزن و ضعف و بی اشتهایی از دیگر علائم عفونت استخوان است.

 

عوارض عفونت استخوان

عفونت استخوان در صورت درمان نشدن باعث بروز مشکلات جدی در فرد می‌شود. به همین دلیل بهتر است کسانی که از بیماری استئومیلیت رنج می‌برند، هر چه سریع‌تر برای درمان اقدام کنند. درمان به موقع عفونت استخوان از بروز عفونت مزمن در فرد جلوگیری می‌کند. عوارض عفونت استخوان عبارتند از:

  • نا متقارن شدن شکل استخوان‌ها
  • توقف صفحات رشد استخوان
  • انتقال عفونت از طریق جریان خون به سراسر بدن و بروز انواع بیماری عفونی
  • آسیب‌دیدگی بافت استخوان
  • پوکی استخوان
  • مرگ استخوان
  • بروز انواع بیماری مربوط به استخوان و مفصل
  • ابتلا به بیماری‌های آرتریت سپتیک، سرطان پوست، استئونکروز و…

 

درمان عفونت استخوان

روش‌های متعددی برای درمان عفونت استخوان یا استئومیلیت وجود دارد که با توجه به شرایط جسمانی فرد و وضعیت بیماری انجام می‌شود. پزشک متخصص بعد از معاینه بیمار و تعیین وضعیت بیماری یکی از روش‌های زیر را برای درمان عفونت استخوان انتخاب می‌کند.

این مقاله نیز برای شما مفید است:
کیست گانگلیون چیست؟

دارو درمانی

اولین راه برای درمان عفونت‌های استخوانی، استفاده از داروهایی است که توسط پزشک ارتوپد تجویز می‌شود. بیشتر پزشکان از آنتی‌بیوتیک‌ها برای درمان عفونت استخوان استفاده می‌کنند. معمولاً پزشک متخصص بعد از تعیین نوع میکروب، آنتی‌بیوتیک متناسب با آن را تجویز می‌کند. برای دریافت نتایج بهتر، آنتی‌بیوتیک‌ها از راه ورید بازویی به بیمار تزریق می‌شوند.

جراحی

راه حل دیگری که برای درمان عفونت استخوان استفاده می‌شود، جراحی است. معمولاً پزشکان برای درمان عفونت‌های شدید و مزمن از طریق جراحی اقدام می‌کنند. در طی جراحی برای از بین بردن عفونت استخوان از سه طریق اقدام می‌کنند که عبارت است از تخلیه استخوان عفونی، خارج کردن استخوان عفونی، خارج کردن پلاک و مهره‌ای که در طی جراحی‌های دیگر در داخل بدن قرار داشتند.

انواع عفونت استخوان و روش های درمان آن
انواع عفونت استخوان و روش های درمان آن

مراجعه به پزشک

در این مقاله به بررسی عفونت استخوان یا استئومیلیت پرداختیم. عفونت استخوان از دلایلی است که باعث آسیب بافت استخوان و در نتیجه مرگ آن‌ها می‌شود. عفونت استخوانی در صورت درمان نشدن باعث ایجاد عفونت مزمن و مشکلات جدی مانند رشد نامتقارن استخوان یا توقف رشد آن می‌شود. به همین دلیل بهتر است در صورت داشتن علائم عفونت استخوان مانند قرمزی، درد، التهاب و… به پزشک متخصص مراجعه شود. دکتر مصطفی شاهرضایی متخصص ارتوپد و فلوشیپ جراحی زانو با توجه به شرایط بیمار و وضعیت بیماری روش مناسبی را برای درمان و جلوگیری از پیشرفت عفونت استخوانی انتخاب می‌کند.