روماتیسم لگن یا آرتریت روماتوئید یکی از انواع بیماری های خود ایمنی است که در آن مفاصل اطراف استخوان لگن و ران مورد هدف قرار می گیرند. این بیماری باعث از بین رفتن غضروف استخوان لگن و ایجاد خشکی شدید و در نواحی لگن و ران می شود. میزان درد در بیماران روماتیسم لگنی در زمان صبح بیشتر از ساعات دیگر روز است. این بیماری در صورت درمان نشدن باعث ناتوانی در حرکت و فلج شدن می شود. بسیاری از پزشکان در مراحل اولیه بیماری از روش های غیر جراحی مانند ورزش، استراحت، دارو درمانی، فیزیوتراپی و… برای درمان استفاده می کنند. با این حال در صورتی که بیماری روماتیسم لگنی باعث بروز درد های شدید شود، از روش جراحی برای درمان استفاده می کنند. در این مطلب به درمان روماتیسم لگن به روش جراحی می پردازیم. در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
منظور از جراحی روماتیسم لگن چیست؟
جراحی روماتیسم لگن با هدف کاهش درد در ناحیه لگن و ران انجام می شود. این جراحی به روش های مختلفی انجام می شود. در این جراحی پزشکان و جراحان با تعویض کل مفصل ران، آرتروسکوپی ران و برداشت بخش آسیب دیده مفصل ران و لگن به درمان روماتیسم لگن یا آرتریت روماتوئید می پردازند. جراحی روماتیسم لگن زمانی انجام می شود که روش های غیر جراحی قابلیت کاهش درد و علائم را نداشته باشند. جراحی روماتیسم لگن نقش مؤثری در کاهش درد و علائم بیماری آرتریت روماتوئید دارد. در صورتی که جراحی روماتیسم لگن توسط جراحان و پزشکان با تجربه انجام شود با نتایج موفقیت آمیزی همراه است.

انواع جراحی روماتیسم لگن
جراحی روماتیسم لگن به روش های مختلفی انجام می شود. بسیاری از پزشکان با توجه به شرایط بیمار، وضعیت بیماری، سن، وضعیت مفصل ران، شرایط جسمانی بیمار و… یکی از روش های زیر را برای جراحی روماتیسم لگن انتخاب می کنند. انواع جراحی روماتیسم لگن عبارتند از:
تعویض مفصل ران
تعویض کل مفصل ران یکی از انواع روش های جراحی بیماری آرتریت روماتوئید است. این جراحی باعث بهبود عملکرد ران و افزایش دامنه حرکتی بیماران روماتیسم لگنی می شود. بسیاری از افراد شرایط مناسب برای تعویض مفصل ران را دارند و می توانند از این روش برای درمان روماتیسم لگن اقدام کنند. در جراحی آرتروپلاستی مفصل ران جراح ابتدا به تعیین بخش های آسیب دیدن ران و لگن می پردازد. بعد از تعیین محل آسیب دیدگی، از ایمپلنت های آماده برای اصلاح نقاط آسیب دیده استفاده می کند. در این جراحی بخش های مختلف ران با ایمپلنت های گوی، پایه، قطعه پلی اتیلنی و کاسه استابولار تعویض می شوند.
کندروپلاستی لگن آرتروسکوپی
روش دیگری که برای درمان روماتیسم لگن استفاده می شود، جراحی کندروپلاستی لگن است. هدف از انجام این جراحی، ترمیم غضروف های آسیب دیده ناحیه ران و لگن به دلیل بیماری روماتیسم لگنی است. بر خلاف جراحی تعویض مفصل ران، در این جراحی قطعه جدیدی جایگزین بخش های آسیب دیده نمی شود. در جراحی کندروپلاستی لگن آرتروسکوپی ترمیم غضروف باعث سلامت لگن و رشد مجدد بافت های سالم بدن می شود. این جراحی معمولاً برای افرادی که به دلیل بیماری آرتریت روماتوئید دچار آسیب های خفیف و جزئی شده اند، انجام می شود.
سینووکتومی استخوان
سینووکتومی استخوان یک روش کم تهاجم برای درمان بیماری روماتیسم لگن است. این روش بر خلاف روش های تعویض مفصل لگن و کندروپلاستی، به تعویض یا ترمیم مفصل لگن نمی پردازد. بلکه در این روش بخش هایی از مفصل لگن و ران که دچار آسیب شده اند، برداشته می شوند. این جراحی معمولاً در مراحل اولیه بیماری آرتریت روماتوئید انجام می شود. در صورتی که بیماری روماتیسم در فرد پیشرفت کرده باشد و باعث آسیب دیدگی غضروف مفصل ران و لگن شود، نمی توان از این روش برای درمان روماتیسم استفاده کرد.

مراقبت های بعد از عمل جراحی روماتیسم لگن
روش هایی که برای درمان روماتیسم لگن انجام می شوند ممکن است با عوارضی مانند التهاب، عفونت، درد و… همراه باشند. به همین دلیل بهتر است برای تسریع بهبودی و جلوگیری بروز عوارض جدی در بیماری روماتیسمی به نکات مهمی که توسط پزشک توصیه می شود، توجه شود. مراقبت های بعد از جراحی روماتیسم لگن عبارتند از:
- داروهایی که توسط پزشک بعد از جراحی تجویز می شوند در اسرع وقت مصرف شوند.
- از انواع ابزار های کمکی مانند عصا، واکر و… در هنگام راه رفتن استفاده شود تا فشار کمتری با مفصل لگن و ران وارد شود.
- برای تقویت استخوان ها و عضلات بهتر است به یک فیزیوتراپ با تجربه جهت تمرین عضلات ران و لگن مراجعه شود.
- از انجام کارها و فعالیت های سنگینی که باعث ایجاد درد و فشار زیاد در ناحیه لگن و ران می شود، خودداری شود.
- بهتر است برای تقویت عضلات از غذا های آهن دار و قرص های ویتامین d استفاده شود.
مراجعه به پزشک
در این مقاله به بررسی درمان روماتیسم لگن به روش جراحی پرداختیم. در بیماری روماتیسم لگن به دلیل حمله سیستم ایمنی بدن به غضروف ها، استخوان ها دچار خشکی شدیدی می شوند و با درد های شدیدی رو به رو هستند. در صورتی که علائم بیماری روماتیسم لگن باعث اختلال در حین راه رفتن و فعالیت های روزمره نشود، پزشکان از روش های غیر جراحی برای درمان روماتیسم لگن استفاده می کنند. با این حال درصد بالایی از افراد به دلیل بیماری روماتیسم لگن دچار خشکی شدید و درد های عضلانی می شوند. این افراد برای درمان نیاز به جراحی دارند. کسانی که به دلیل بیماری روماتیسم لگن در نواحی مختلف بدن دچار درد، التهاب، خشکی و… هستند می توانند با به مطب دکتر مصطفی شاهرضایی متخصص ارتوپد و جراح فلوشیپ زانو مراجعه کنند تا تحت درمان قرار بگیرند.