فهرست مطالب
قفل شدن زانو یا خالی شدن آن یکی از شایعترین عواملی است که باعث آسیب به زانو و ایجاد درد در این ناحیه میشود. زانوها وظیفه تحمل وزن بدن را بر عهده دارند. این مفاصل در طی روز فشارهای زیادی را تحمل میکنند و در معرض آسیبهای بسیاری قرار میگیرند. فشارها و آسیبهایی که به مفاصل زانو وارد میشود، باعث بروز مشکلاتی از قبیل قفل شدگی زانو میشود. قفل شدگی زانو در صورت درمان نشدن باعث بروز عوارض شدید در ناحیه زانو میشود. در این مقاله به بررسی قفل شدگی زانو و روشهای آن میپردازیم. در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
منظور از قفل شدن زانو چیست؟
قفل شدگی زانو وضعیتی است که در آن زانوها توانایی حرکت و جابهجایی را ندارند. در هنگام قفل شدگی زانو پا ها خم یا راست نمیشوند. قفل شدگی زانو بنا به دلایل متعددی مانند کشیدگی زانو، پارگی مینیسک و… ایجاد میشود. در بسیاری از موارد قفل شدگی زانو به دلیل گرفتگی مکانیکی مفصل زانو ایجاد میشود. قفل شدگی زانو با عوارض شدیدی همراه است و ممکن است باعث آسیب مفاصل و رباطهای زانو شود. به همین دلیل توصیه میشود در صورت احساس درد در این ناحیه حتماً به پزشک متخصص مراجعه شود.
انواع قفل شدن زانو
عوامل متعددی هستند که باعث قفل شدن زانو میشوند. این عوامل ممکن است در مواردی با درد شدیدی همراه نباشند و تنها باعث آسیب زانو شوند. انواع قفل شدگی زانو عبارتند از:
قفل شدن حقیقی زانو
قفل شدن حقیقی زانو وضعیتی است که در آن عاملی باعث محدود شدن حرکات زانو و در نتیجه قفل شدگی آن میشود. در بیشتر موارد یک عامل فیزیکی مانع حرکت میشود و فرد قابلیت خم و راست کردن زانوی خود را از دست میدهد. قفل شدگی حقیقی زانو ممکن است با درد چندانی همراه نباشد.
قفل شدن کاذب زانو
قفل شدن کاذب زانو عامل دیگری است که باعث بی حرکتی زانوها میشود. در قفل شدگی کاذب، عاملی که باعث از کار افتادن زانو میشود درد» است. در واقع دردهای شدید مانع از حرکت زانوها میشوند. قفل شدگی کاذب زانو زمانی اتفاق میافتد که مکانیسم دفاعی بدن فعال شده باشد. فعال شدن مکانیسم دفاعی مانع از انجام حرکات مختلف زانو میشود و باعث ایجاد محدودیت در خم و راست کردن و چرخش زانو میشود.
دلایل قفل شدن زانو
دلایل متعددی هستند که باعث قفل شدگی زانو میشوند. در بسیاری از موارد تورم، التهاب، سندرم پلیکا و… باعث قفل شدگی زانو میشوند. از عوامل دیگری که باعث قفل شدگی زانو و آسیبدیدگی آن میشوند عبارتند از:
آرتروز
آرتروز و پیری یک عامل مؤثر در قفل شدن زانو هستند. معمولاً با افزایش سن و بروز بیماری آرتروز، غضروفها بهمرورزمان از بین میروند و باعث ساییدگی استخوانها میشوند. تراشههای ناشی از ساییدگی استخوانها و تکههای جدا شده غضروف نمونهای از عوامل فیزیکی هستند که باعث ایجاد مانع در حرکات زانو و در نتیجه قفل شدگی آن میشوند.
پارگی مینیسک
پارگی مینیسک عامل دیگری است که باعث قفل شدگی زانوها میشود. عواملی مانند ورزش شدید، ضربه و فشار زیاد باعث پارگی مینیسک میشوند. مینیسک در صورت پاره شدن تکهتکه میشود. تکههای مینیسک ممکن است بین مفاصل زانو قرار بگیرند و به عنوان یک عامل فیزیکی، مانع خم و راست شدن زانو شوند.
درمان قفل شدن زانو
امروزه روشهای متعددی برای درمان قفل شدگی زانو وجود دارد. معمولاً روش درمان توسط پزشک و بعد از معاینه بیمار تعیین میشود. شدت آسیب دیدگی، علت قفل شدگی و موارد دیگر از عواملی هستند که در تعیین روش درمان مؤثر هستند. روشهای درمان قفل شدگی زانو عبارتند از:
فیزیوتراپی
فیزیوتراپی یک راه حل مناسب برای درمان قفل شدگی زانو است که باعث نرمتر شدن حرکات زانو میشود. در فیزیوتراپی از روشهای مختلفی مانند یخ درمانی، آب درمانی، دارو درمانی، ورزش و…برای درمان قفل شدگی زانو استفاده میشود. معمولاً در صورت پارگی مینیسک از روش فیزیوتراپی برای درمان قفل شدگی زانو استفاده میکنند.
استفاده از زانو بند طبی
استفاده از زانوبندهای طبی راه حل دیگری است که برای درمان قفل شدن زانو استفاده میشود. استفاده از زانوبندهای طبی باعث استحکام بیشتر استخوانها و کاهش علائم قفل شدگی زانو میشود. همچنین زانوبندهای طبی به دلیل گرم کردن مفاصل و استخوانها باعث نرم شدن حرکات زانو و جلوگیری از قفل شدگی آن ها میشود.
جراحی
در صورتی که شدت آسیبدیدگی در ناحیه مفصل زانو شدید باشد و باعث آسیبدیدگی نقاط دیگر بدن شود، از روشهای جراحی برای درمان قفل شدن زانو استفاده میکنند. معمولاً در مواردی که عوامل مکانیکی باعث قفل شدن زانو شوند، از طریق جراحی برای خارج کردن مانع فیزیکی استفاده میکنند.
مراجعه به پزشک
در این مقاله به بررسی علائم قفل شدن زانو پرداختیم. عوامل متعددی مانند تورم، التهاب، بر خورد شدید، آرتروز، پارگی مینیسک و…باعث محدود شدن حرکات زانو و قفل شدن آن میشوند. قفل شدگی زانو در صورت درمان نشدن باعث بروز مشکلات شدیدتر میشود. بر همین اساس توصیه میشود در صورت داشتن دردهای شدید در ناحیه زانو و قفل شدگی مکرر به پزشک متخصص در این زمینه مراجعه شود. دکتر مصطفی شاهرضایی متخصص ارتوپد و فلوشیپ جراحی زانو از روشهای جراحی و غیر جراحی برای درمان انواع آسیبهای زانو اقدام میکند. شما میتوانید با مراجعه حضوری به مطب دکتر مصطفی شاهرضایی به درمان قفل شدگی زانو بپردازید.