روماتیسم لگن یکی از انواع بیماریهای خود ایمنی است که در آن فعالیت سیستم ایمنی بدن به شدت افزایش پیدا میکند. افزایش فعالیت سیستم ایمنی باعث آسیب به بافتهای سالم بدن میشود. این بیماری به دلیل حمله ور شدن سیستم ایمنی به بافتهای سالم بدن اتفاق میافتد. حمله به بافتهای سالم بهمرورزمان باعث آسیبدیدگی و نازک شدن غضروفها میشود. نازک شدن غضروفها باعث بروز دردهای شدید در ناحیه لگن میشوند که به آن روماتیسم لگن میگویند. این بیماری در صورت درمان نشدن باعث اختلال در حین راه رفتن و بروز علائمی مانند تب، درد شدید عضلانی، التهاب، درد مفاصل و… میشود. به همین علت باید برای درمان روماتیسم لگنی هر چه سریعتر اقدام شود. روشهای متنوعی برای درمان بیماری روماتیسم لگن وجود دارد. در این مقاله به بررسی روشهای غیر جراحی درمان روماتیسم لگن میپردازیم.
دارو درمانی
اولین روش غیر جراحی برای درمان روماتیسم لگن مصرف داروهایی است که توسط پزشک متخصص تجویز شده است. داروها نقش مؤثری در کاهش درد و جلوگیری از پیشروی بیماری روماتیسم لگن دارند. بیشتر پزشکان برای درمان بیماری روماتیسم لگن از داروهایی که باعث کاهش التهاب میشود، استفاده میکنند. بسیاری از کسانی که از بیماری روماتیسم لگن رنج میبرند، از داروهایی چون ناپروکسن، ایبوپروفن، پردنیزون، متوترگزات، سولفاسالازین و… استفاده میکنند. این داروها معمولاً به صورت خوراکی مصرف میشوند اما در مواردی ممکن است داروهایی مانند پردنیزون که یک ضد التهاب بسیار قوی است، به صورت تزریق یا استعمال موضعی به بیمار تجویز شود.

فیزیوتراپی
یکی از روشهایی که نقش بسزایی در کاهش علائم بیماری روماتیسم لگن و بهبود وضعیت راه رفتن فرد روماتیسمی دارد، فیزیوتراپی است. فیزیوتراپی باعث افزایش دامنه حرکات بیماری روماتیسمی میشود و به مدت طولانی باعث کاهش درد و ناراحتیهای روماتیسمی میشود. در فیزیوتراپی از روشهای متعددی برای جلوگیری از پیشروی بیماری روماتیسم لگن و کاهش درد استفاده میکنند. در فیزیوتراپی مطابق با وضعیت بیمار ورزشهایی را برای بهبود روماتیسم لگن توصیه میکنند. روشهایی که در فیزیوتراپی باعث درمان بیماری روماتیسم لگن میشود عبارتند از:
گرما درمانی و سرما درمانی
یکی از راههایی که باعث کاهش درد بیماران روماتیسمی میشود، استفاده از روش گرما درمانی و سرما درمانی است. در این روش از انواع کمپرس آب سرد و آب گرم برای کاهش درد مفاصل و نرم شدن عضلات لگن استفاده میکنند. این روش باعث افزایش جریان خون در نواحی مختلف بدن میشود.
اوزون درمانی
یکی از جدیدترین روشهایی که باعث بهبود وضعیت بیمار روماتیسم لگنی و کاهش دردهای ناشی از بیماری میشود، اوزون درمانی است. در این روش گاز اوزون به قسمتهایی از لگن که دارای دردهای شدیدی هستند، تزریق میشوند. برای دقت بیشتر از دستگاه سونوگرافی برای تشخیص محل آسیب دیده و ملتهب استفاده میکنند. ورود گاز اوزون به بدن باعث افزایش گردش خون، ورود مواد مغذی و افزایش سطح اکسیژن در بافتهای آسیب دیده لگن میشود.
اولتراسوند
دستگاه اولتراسوند یک روش مناسب برای درمان بیماری روماتیسم لگن است. این روش کم تهاجمی باعث تحریک بافتهای بدن میشوند. معمولاً در این روش از امواج صوتی که بالاتر از محدوده شنوایی هستند برای تحریک عضلات استفاده میکنند. بسیاری از فیزیوتراپ از این روش برای درمان گرفتگی عضلات استفاده میکنند.
امواج شوک دهنده
از دیگر روشهای غیر جراحی که توسط فیزیوتراپها انجام میشود، استفاده از امواج شوک دهنده است. امواج شوک دهنده در کوتاه مدت باعث کاهش درد در ناحیه لگن میشوند. همچنین امواج شوک دهنده باعث بهبود وضعیت حرکت بیمار و درمان بیماری میشود. این روش درمان عوارض چندانی ندارد و بسیاری از کسانی که از بیماری روماتیسم لگنی رنج میبرند میتوانند با استفاده از امواج شوک دهنده برای بهبود وضعیت راه رفتن و کاهش دردهای ناشی از روماتیسم لگن اقدام کنند.
ماساژ درمانی
کسانی از بیماری روماتیسم لگنی رنج میبرند دچار گرفتگی عضلات در ناحیه لگن میشوند. گرفتگی عضلات باعث اختلال در راه رفتن فرد میشود. ماساژ درمانی یک روش غیر جراحی برای درمان بیماری روماتیسم لگنی است که باعث کاهش گرفتگی عضلات و بهبود وضعیت راه رفتن میشود.
استراحت
از دیگر روشهای غیر جراحی درمان روماتیسم لگن، استراحت است. استراحت نقش مؤثری در کاهش دردهای ناشی از بیماری روماتیسم لگنی دارد. افرادی که از بیماری روماتیسم لگن رنج میبرند باید ساعاتی را به استراحت بپردازند و از انجام فعالیتهای سنگین و حرکاتی که باعث تشدید درد در ناحیه لگن میشود، پرهیز کنند. البته بیماران روماتیسم به هیچ عنوان نباید استراحت مطلق داشته باشند و باید به انجام کارها و فعالیت مختلف بپردازند تا دچار گرفتگی عضلات نشوند.

مراجعه به پزشک
در این مقاله به بررسی روشهای غیر جراحی درمان روماتیسم لگن پرداختیم. بیماری روماتیسم لگن که معمولاً به دلیل مصرف دخانیات، کمبود ویتامین دی، آسیبهای غضروفی و… به وجود میآید، در صورت درمان نشدن باعث بروز مشکلاتی شدید حین راه رفتن میشود. به همین علت بهتر است در صورت داشتن علائم بیماری روماتیسم هر چه سریعتر به پزشک متخصص مراجعه شود. کسانی که از بیماری روماتیسم لگن رنج میبرند میتوانند با مراجعه به مطب دکتر مصطفی شاهرضایی متخصص ارتوپد و جراح فلوشیپ زانو مراجعه کنند. دکتر مصطفی شاهرضایی بعد از معاینه بیمار از روشهای غیر جراحی و جراحی برای درمان روماتیسم لگن اقدام میکند.