سندرم تونل کارپ یکی از علتهای شایع گزگز و خواب رفتگی دستها است. این سندرم در اثر تحت فشار قرار گرفتن عصبی با نام عصب مدين در مچ دست به وجود میآید. با توجه به این که عصب مدین مسئول حس کف دست و سطح داخلی انگشتان به جز انگشت کوچک و همچنین مسئول حرکت انگشت شست است، وارد شدن هرگونه فشار به این عصب منجر به ایجاد بیحسی و ضعف عضلات انگشتان خواهد شد. درمان سندرم تونل کارپ به دو روش جراحی و غیر جراحی تقسیم میشود. روش غیر جراحی شامل، آتل بندی در وضعیت بدون زاویه مچ یا اکستانسیون جزئی، تزریق کورتیزون، مصرف دارو … است. اما در صورتی که اقدامات غیر جراحی در کاهش علائم سودمند واقع نشدند، عمل جراحی سی تی اس برای برداشتن فشار از عصب تجویز میشود. در این مقاله در مورد مراقبتهای قبل و بعد از عمل سی تی اس، عوارض عمل سی تی اس و هزینه عمل سی تی اس خواهیم پرداخت. در ادامه با ما همراه باشید.
چه کسانی کاندید انجام عمل سی تی اس هستند؟
بیماران مبتلا به سندروم تونل کارپ (CTS) ممکن است علائم و نشانههای متفاوتی داشته باشند. علائم رایج بیماران مبتلا به سندروم تونل کارپ عبارتند از:
- بیمار در ناحیه مچ یا سایر قسمتهای اندام فوقانی، درد همراه با گزگز و خواب رفتگی در دست دارد. (در بیشتر مواقع درد محدود به مچ دست است، اما ندرتاً ممکن است به ساعد، بازو و شانه انتشار پیدا کند)
- احساس گزگز و خواب رفتگی که به تدریج شروع میشود و معمولاً انگشت شست، اشاره و میانی را درگیر میکند. (در شروع بیماری گزگز و خوابرفتگی در شب اتفاق میافتد و بیمار را از خوب بیدار میکند اما با پیشرفت بیماری در طی روز و در حین فعالیتهای روزمره نیز علائم بیماری خود را نشان خواهد داد.)
- با پیشرفت بیماری عضلات دست خصوصاً ماهیچههای تشکیلدهنده قاعده شست، ضعیف شده، تحلیل میروند و بیمار در دستان خود احساس ضعف میکند.
این افراد بعد از مراجعه به پزشک و تشخیص سندروم تونل کارپ، تحت درمان قرار میگیرند. در صورتی که روشهای غیر جراحی در کاهش درد و علائم این بیماری مؤثر نبود، پزشک عمل سی تی اس را به بیمار خود پیشنهاد خواهد داد.
هدف از جراحی سی تی اس چیست؟
هدف عمل سی تی اس، افزایش ابعاد تونل کارپال به وسیله آزاد سازی لیگامان عرضی مچ و فاسیای اکستانسور آن است.
جراحی سی تی اس چگونه انجام میشود؟
جراحی سی تی اس به دو روش جراحی باز و آندوسکوپیک انجام میشود. روش جراحی با برش کوچک (minimal incision) که چند میلیمتر در برابر چند سانتیمتر میباشد توسط آقای دکتر شاهرضایی در بیش از سه هزار بیمار انجام و با موفقیت چشمگیری همراه بوده است. هدف از انجام این روش بازتوانی و برگشت به کار سریعتر بیماران است. با این روش بیماران بلافاصله بعد از انجام جراحی قادر به انجام فعالیت ضروری و شخصی خود میباشند و نیاز به بی حرکتی طولانی مدت ندارند.

عوارض انجام عمل سی تی اس با تأخیر چیست؟
متأسفانه برخی از افراد انجام عمل سی تی اس را به تأخیر میاندازند. اما توجه به این نکته بسیار حائز اهمیت است که هر چه بیماری شدیدتر و پیشرفتهتر باشد احتمال رفع تمام علائم بعد از جراحی کمتر میشود.
فعالیتهای روزانه بعد از جراحی تونل مچ دست چگونه خواهد بود؟
اگر چه تمام دستورات لازم توسط پزشک به بیمار داده خواهد شد اما بهتر است که ۲۴ ساعت اول بعد از عمل سی تی اس، بیمار دست خود را روی یک بالش و بالاتر از بدن قرار دهد و استراحت کند. استراحت کردن باعث خواهد شد که از درد و ورم محل جراحی کاسته شود. پس از 24 ساعت بیمار بدون آن که از دست جراحی شده خود استفاده کند میتواند برخی از فعالیتهای سبک خود را انجام دهد. بیمار باید سعی کند تا بهبودی کامل مچ دست خود را ثابت نگه دارد اما نباید از حرکت دادن انگشتان و آرنج و شانه غافل شد. زیرا در صورتی که مفاصل دیگر بی حرکت بمانند، بی حرکتی طولانی میتواند به خشکی مفاصل بیانجامد.
مراقبت از زخم پس از جراحی شامل چه مواردی است؟
در مورد نحوه تعویض پانسمان و دفعات آن پزشک توضیحات لازم را خواهد داد. بیمار باید سعی کند محل برش جراحی را خشک و تمیز نگه دارد.
چه علائمی بعد از جراحی سی تی اس خطرناک است؟
بیمار در صورت مشاهده علائم زیر بعد از جراحی باید سریعاً به پزشک مراجعه کند:
افزایش قرمزی، تورم در محل برش جراحی، خروج ترشحات چرکی از زخم، بوی بد از زخم یا پانسمان، تب و افزایش درد.
درصد موفقیت عمل سی تی اس چقدر است؟
اگر چه نتیجه عمل جراحی به مهارت پزشک و شرایط بدنی بیمار بستگی دارد اما با روش جراحی با برش کوچک (minimal incision) میتوان گفت عمل سی تی اس بیش از ۹5٪ موفقیتآمیز است اما بهبود کامل تا چند ماه ممکن است طول بکشد. البته در بیشتر مواقع تنها چند روز بعد از عمل، بیماران احساس سبکی را در دست خود حس میکنند.
آیا بعد از عمل سی تی اس، فیزیوتراپی نیاز است؟
بعد از عمل، یکی از گامهای مهم برای رسیدن هر چه سریعتر به بهبودی کامل انجام فیزیوتراپی است. توانبخشی بعد از جراحی باعث میشود که به مرور درد کم شود و حرکات دست به حالت عادی برگردد. همچنین انجام منظم فیزیوتراپی منجر به کاهش حساسیت زخم جراحی میشود و محل جراحی نرمتر خواهد شد. فیزیوتراپ با ارزیابی وضعیت دست بیمار به به تدریج روی قدرت عضلات دست کار میکند تا کمکم فرد بتواند کارهای روزمره خود را با دست انجام دهد.
دلیل محدودیت حرکتی و درد پس از عمل جراحی سی تی اس چیست؟
احساس درد و برخی از محدودیتهای حرکتی بعد از جراحی طبیعی است. بیماران باید تا بهبودی کامل کمی صبور باشند. فیزیوتراپی، انجام حرکات ورزشی ملایم و ماساژ داخل آب ولرم میتواند سبب کاهش تورم پس از جراحی شود.
هزینه عمل سی تی اس چقدر است؟
هزینه جراحی آزادسازی تونل کارپال به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد. اما در حالت کلی هزینههای عمل سی تی اس عبارتند از: هزینه جراح، هزینه بیمارستان، هزینه بیهوشی، هزینه داروها و هزینه آزمایشها
برای انجام عمل سی تی اس به چه کسی مراجعه کنیم؟
یکی از سؤالات رایج در ارتباط با عمل سی تی اس این است که بهترین جراح ارتوپد برای انجام عمل سی تی اس کیست؟ دکتر مصطفی شاهرضایی ارتوپد تعویض مفصل و آرتروسکوپی، فلوشیپ جراحی زانو در تهران عمل سی تی اس را با جدیدترین متدهای روز دنیا انجام میدهند. شما میتوانید فیلم جراحی عمل سی تی اس را در سایت مشاهده کنید. میزان رضایت بیماران از نتایج عمل سی تی اس صد در صد است و در کوتاهترین زمان ممکن بعد از عمل قادر به انجام فعالیتهای روزانه خود هستند. شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر به صورت حضوری به مطب ایشان مراجعه کنید.