بورسیت سپتیک چیست؟

بورسیت سپتیک چیست؟

در ناحیه مفصل زانو کیسه‌های لغزنده‌ای وجود دارد که به عنوان نوعی ضربه گیر عمل می‌کنند. در مواردی ممکن است این کیسه‌های لغزنده به دلیل ورود برخی از باکتری‌ها و عوامل دیگر دچار عفونت شوند. ورود باکتری به داخل کیسه‌ها باعث ایجاد التهاب و بروز نوعی بیماری شایع عفونی به نام بورسیت سپتیک (septic bursitis) می‌شود. این بیماری بیشتر در مردان بالای 50 سال به دلیل فشار زیاد در حین کار اتفاق می‌افتد. در این مقاله بر آن شدیم تا به توضیح بیماری بورسیت سپتیک و روش‌های درمان آن بپردازیم. در ادامه مطلب با ما همراه باشید.

 

منظور از بیماری بورسیت سپتیک چیست؟

بورسیت سپتیک یکی از انواع بیماری‌هایی است که باعث ایجاد التهاب و درد در مفاصل زانو می‌شود. این بیماری معمولاً به دلیل عفونت در بورس‌های زانو اتفاق می‌افتد. به طور کلی در نواحی مفاصل بدن برای جلوگیری از برخورد مفاصل و استخوان‌ها به یکدیگر کیسه‌هایی وجود دارد که درون آن‌ها از مایعی به نام سینوویال پر شده است. این کیسه‌های لغزنده باعث حرکت نرم استخوان‌ها و مفاصل زانو می‌شوند. عفونت و التهاب کیسه‌های بورس باعث تورم و افزایش مایع درون آن می‌شود. التهاب بورس‌ها باعث بروز دردهای شدید، عفونت، قرمزی، خارش و… می‌شود که به این بیماری بورسیت سپتیک نیز می‌گویند.

بورسیت سپتیک چیست؟
بورسیت سپتیک چیست؟

علت ایجاد بورسیت سپتیک چیست؟

عوامل متعددی هستند که باعث بروز این عارضه در بورس‌های سطحی بدن می‌شوند. علت ایجاد بورسیت سپتیک در هر فرد متفاوت است. عواملی که باعث ایجاد بیماری بورسیت سپتیک در فرد می‌شود عبارتند از:

این مقاله نیز برای شما مفید است:
مراقبت های بعد از جراحی آرتروپلاستی زانو

ورود باکتری

یکی از دلایل عمده‌ای که باعث بروز این عارضه در بدن فرد می‌شوند، ورود انواع باکتری عفونی مانند استافیلوکوکوس اورئوس و استرپتوکوک به درون بورس‌ها است. معمولاً افرادی که در ناحیه زانو دچار خراش، پارگی، ضربه و… هستند بیشتر در معرض ورود باکتری‌های عفونی قرار دارند.

حرکات تکراری

در بسیاری از موارد انجام حرکات تکراری و یکنواخت باعث بروز این عارضه در بدن فرد می‌شود. برای مثال نشستن طولانی مدت یکی از دلایلی است که باعث فشار زیاد به مفاصل زانو و بروز این عارضه می‌شود.

سن

افزایش سن از دیگری دلایلی است که باعث بروز این عارضه در فرد می‌شود. معمولاً با افزایش سن عضلات و مفاصل بدن ضعیف شده و باعث آسیب‌دیدگی بورس‌ها در بدن فرد می‌شوند.

بیماری زمینه ای

وجود برخی از بیماری‌ها مانند دیابت، روماتیسم‌های مفصلی، آرتروز، نقرس و… از عواملی هستند که باعث بروز این عارضه در فرد می‌شوند.

افزایش وزن

افزایش وزن و چاقی از دیگر دلایلی هستند که باعث بروز عارضه بورسیت سپتیک در فرد می‌شوند. معمولاً افراد چاق بیشتر در نواحی زانو و لگن دچار عارضه بورسیت سپتیک می‌شوند زیرا باعث افزایش فشار روی زانوها می‌شوند.

بورسیت سپتیک چیست؟
بورسیت سپتیک چیست؟

درمان بورسیت سپتیک

به طور کلی در صورتی که نوع بورسیت غیر عفونی باشد می‌توان با تغییر سبک زندگی برای درمان بورسیت اقدام کرد؛ اما بورسیت های عفونی مانند بورسیت سپتیک به دلیل تجمع عفونت و التهاب نیاز به روش‌های متنوعی برای کاهش عفونت دارند. معمولاً پزشک متخصص با توجه به شرایط جسمانی بیمار و شدت بیماری از روش‌های زیر برای درمان بورسیت سپتیک استفاده می‌کند که عبارتند از:

این مقاله نیز برای شما مفید است:
انواع گردن درد و روش های درمانی

داروها

یکی از راه‌های درمان بورسیت سپتیک، استفاده از انواع آنتی‌بیوتیک است. آنتی‌بیوتیک‌ها با کاهش عفونت و التهاب میزان درد را در نواحی مفاصل کاهش می‌دهند و باعث درمان بورسیت سپتیک نیز می‌شوند. معمولاً داروها به صورت خوراکی و تزریقی توسط پزشک متخصص تجویز می‌شوند.

فیزیوتراپی

از دیگر روش‌های غیر تهاجمی که باعث درمان بورسیت سپتیک می‌شود می‌توان به ورزش و انجام فیزیوتراپی اشاره کرد. دکتر فیزیوتراپ با توجه به شرایط جسمانی بیمار و محل بورسیت از ورزش‌های مختلف برای کاهش علائم بیماری بورسیت سپتیک در زانو استفاده می‌کند.

جراحی

جراحی آخرین راه برای درمان بورسیت سپتیک است که در شرایط خاص انجام می‌شود. در واقع بیشتر پزشکان از روش‌های غیر جراحی برای درمان بورسیت سپتیک اقدام می‌کنند. به طور کلی در صورتی که داروهای آنتی‌بیوتیک در بدن فرد تأثیرگذار نباشند و فرد به دلیل بیماری بورسیت دچار دردهای مزمن شود، پزشک متخصص از روش جراحی برای درمان بورسیت سپتیک اقدام می‌کند.

بورسیت سپتیک چیست؟
بورسیت سپتیک چیست؟

نکات مهمی که افراد مبتلا به عارضه بورسیت سپتیک باید رعایت کنند

روش‌های متعددی هستند که باعث کاهش درد و التهاب در بیماران مبتلا به بورسیت سپتیک می‌شوند. رعایت این نکات باعث بهبود عارضه بورسیت سپتیک در فرد می‌شوند که عبارتند از:

  • از فشار زیاد روی نقاط آسیب دیده مانند زانو، لگن، شانه، بازو و… پرهیز شود.
  • از کمپرس آب سرد باید برای کاهش التهاب و درد استفاده شود.
  • برای نرم شدن عضلات و مفاصل از دوش آب گرم استفاده شود.
  • در هنگام استراحت از قرار دادن زانوها روی هم پرهیز شود. بهتر است بین دو زانو از یک بالشت استفاده شود تا فشار کمتر به زانوها وارد شود.
  • برای کاهش فشار روی عضلات و مفاصل بهتر است از یک وسیله کمکی مانند عصا استفاده شود.
  • داروهای تجویز شده توسط پزشک در اسرع وقت مصرف شوند.
این مقاله نیز برای شما مفید است:
فیزیوتراپی و مراقبت های پس از تعویض مفصل زانو

 

مراجعه به پزشک

در این مقاله به بررسی عارضه بورسیت سپتیک پرداختیم. عارضه بورسیت سپتیک در صورت درمان نشدن باعث بروز انواع حساسیت و تورم در ناحیه مفاصل زانو می‌شود. این عارضه که بیشتر در مفاصل اطراف زانو اتفاق می‌افتد باعث بروز مشکلاتی چون درد، عفونت، خشکی مفصل، قرمزی و… می‌شود. به همین دلیل بهتر است کسانی که در ناحیه زانو با چنین علائمی همراه هستند به پزشک متخصص مراجعه کنند. دکتر مصطفی شاهرضایی متخصص ارتوپد و جراح فلوشیپ زانو با انجام معاینات مختلف از وجود این عارضه در بدن اطمینان حاصل می‌کند. دکتر مصطفی شاهرضایی بعد از انجام معاینات مطابق با شرایط بیمار و وضعیت بیماری روش مناسبی را برای درمان انتخاب می‌کند.

تشکر از شما